7végén hazautaztam tesómékkal, és sokfélét láttam. hahaha, nagyon vicces.
virág milyen jó megfigyelő (: ült az ölemben, 1x csak megszólal: -andi!
-tessék.
-okos vagy! én is okos vagyok!
csíkos pólóban voltam, azt nézegette:
-andi! csíkok.
annyira viccescuki volt.
vasárnap reggel kimentünk az erdőbe, hátha találunk gombát. szedtünk 1 kosár őzlábat. sajnos nem vittünk fényképezőt, pedig nagggyon menő volt, amikor kamilla 1 csokor gombával közeledett felénk. kis gyerek, nagy gomba.
szombat reggel tesóm, szülők, nagybátyám elmentek almáért. hoztak enni és pálinkának is. estefele nekiálltunk feldolgozni. előjöttek a régi emlékek, amikor kicsik voltunk, és mi is segédkeztünk a pálinka előkészítésében, azaz szedtük a hullott gyümölcsöt meg hajtottuk a darálót. az utóbbit szerettem, főleg a szilvát lehajtani, mert ugye az puha volt lévén fosóka. összeszedni már kevésbé. mert amilyen könnyű volt darálni (a fosókát), annyira nehéz volt felszedni a földről. emléxem, dohogtam is, hogy ezt minek kell csinálnom, ha úgysem iszok pálinkát. a darálás viszont jó buli volt. bevallom, nálunk némi cukrot szór a gyümölcs közé keresztapám. aztán meg szoktuk kóstolni erjedés után. a pajtában vannak a kék műanyaghordók, és időnként beleettünk, hogy milyen. ez volt régen. az alma elég kemény, és muszáj feldarabolni (kettévágni), hogy a daráló fogai belekapjanak, és
MINT KÉT TOJÁS... (TESÓM JAVASOLTA FOTÓ ÉS CÍM:) |
NÉGYEK |
azért némi törekvés elindult, annyira nem vagyok 2ségbeesve. a bor is felvirágzott pár év alatt, most meg nyomatják a sztárszakácsok a szöveget, népszerűek lettek a gasztrobloggerek, az emberek nyitottak az újra, a jóra, tehát van piaci igény, és ezt észreveszik a termelők is. mondjuk nem voltam még ilyen termelői piecon itt a nagy fővárosban, nem tudom, mennyivel drágábban adják, mint a sima piacon. mert ugye az ár meg6ározó.
múltkor isaszegen voltam 1 kisboltban, ott is tartottak jázmin rizst. régebben ez nem volt sehol. tehát elindult valami.
ja még 1 cuki szösszenet: virággal a kertben bóklásztunk, és meglátta a körte alakú paradicsomokat a bokron, mire: kérek körtét.
plüssök hasznosítása |
elkezdődött az ősz. reggelente fel kell öltözni, du. nem annyira, este ismét. az ablakot nem nagyon nyitogatom, csak szellőztetéskor. szabályozni is tudom, mennyi levegő jöjjön be, lásd a képet :) igen, mert ha túl illatosat főzök, akkor úgy tudom a konyharészben tartani az illatot, ha kinyitom a lichthof ablakot meg a szobaablakot, és a huzat felviszi a magasba a szagot. ám ha a fürdőablak (ez szintén a lichthofra néz) és ajtó is nyitva van, akkor a szag tesz 1 kört, és bejön a szobába. tehát az utóbbi 2t be kell csukni.
jaj, de szar, hogy már hosszúnadrágozni kell. ráadásul a kedvenc farmernadrágom -nem mintha kényelmes lenne farmerban biciklizni- foszlik, mint a kalácsi, meg vannak számlálva a napjai.
már most szét-fagy a lábam a melóban.
mentás zöldborsópüré
mutter nyáron vetett borsót, és most is van friss borsó. szombaton csináltunk belőle franciasalátát, vasárnap leszedtem z újabb adagot, és fellapoztam jamie oliver csak természetesen c. szakácskönyvét, hogy elkészítsem belőle a mentás zöldborsópürét. elég sok sajtóhiba van ebben a könyvben: a hozzávalók között szerepel a fejtőbab meg a borsó. és nem írja, hogy meg kell őket főzni, csak azt, hogy mozsárban szétzúzni. én a borsót még csak megeszem nyersen, de a babot?! szóval szerintem meg kell őket főzni, különben emészthetetlen a cucc. a hozzávalók között szerepel a menta, de az elkészítéskor nem írja, hogy mikor tegyük bele.
már több receptet kipróbáltam, elolvastam a könyvből, és ez gyakran előfordul, hogy a hozzávalók között szerepel 1 valami, de az elkészítéskor nem. és nem a sóról van szó.
mind1, manóval konzultáltam, aki megerősített abban, hogy a borsót hőkezelni kell. megcsináltam, finom lett és főleg zöld. a fénykép nem adja vissza. be kéne rendezkednem 1 minimálisat ételfotózáshoz. olyan gyönyörűek a színek, azonban fényképen alig mutatnak. vagy csak ritkán. természetes napfényben ezzel a kis géppel is tudok szép ételfotókat csinálni, ám a nap nem süt este 9-kor...
lábak |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése