2011. szeptember 26., hétfő

vértes-gerecse 2011 szeptember

filóztam 1 db-ig, mire eldöntöttem, hogy tesómmal, balázzsal meg gáborral elmegyek vasárnap biciklizni. kilátásban volt 1 szombati házibuli, ami azt hiszem, elmaradt. így nyugodt szívvel döntöttem a biciklizés mellett.
kicsit izgultam, mert utoljára kb. augusztus elején tekertem valamennyit, a szerbet. aztán 2x volt bp-velence, de ez csak 50 km. siralmas. biciklitúró sem volt :(
balázs meg járt svájcban, ausztriában, ki tudja merre. én meg alig tekertem. semmi délutáni vagy reggeli edzés. tesóm és gábor legalább gyakorolnak. kát hátránnyal indultam: a) edzetlenség b) lány vagyok. ez mindig megvan bennem. hogy nem akarom hátráltatni a társaságot. nem bírom tartani velük a tempót. ezért is volt különösen szuper tavaly barnabással biciklitúrázni, mert nagyjából 1forma erősek voltunk, és jól tudtunk 1ütt haladni.

szombaton semmi buli. elég volt kiheverni a pénteket. már este 10-kor aludtam. kellett is, mert 5-kor szólt a telefon. fél órát adtam  magamnak összekészülődni. az utolsó pillanatban becsomagoltam a kenyérpudingot- hogy majd bedobom elinek az ajtó elé. ahogy szoktam, ha korán megyek vagy nincs senki otthon.
az intersparban szombaton vettem szendvicskiflit, ami olcsóbb és jobb volt, mint a sima kifli. 1 szendvicset megettem reggelire, 2-t bepakoltam. tehát akkor mit ettem? kezdjük ezzel.

kaja
reggeli: 1 szendvics, 2 kisebb szelet kenyérpuding
7 cerbona
2 power bar
2 zsömle
6 nagyobb szelet felvágott
1 kis kaukázusi kefir
1 banán
2 másik müzliszelet
2 szendvics
víz
1 pohár sör

stat
225 km
átalg 24,3 km/h
nyeregben: 9 óra 16 perc
max. seb.: 61,7 km/h
cal. (nemtom mennyire reális): 4594

többi
fél 6 után kicsivel érkeztem tesómékhoz. feldobtam a cuccot, és téptünk is tovább az illatos úton, lágymányosi híd, egér út, budaörs. nem volt éppen meleg. és reggel még azon gondolkodtam, hogy otthon hagyom a térdmelegítőt. kiderült, hogy a srácok fejében is megfordult ugyanez a gondolat. és 11 után vettük le.
tesóm 1x jól elhúzott, amikor a kikanyarodó busz mögé beállt. én sajnos le voltam maradva, meg a féloldalas pedált nehezen csatolom be, és amúgy is lassan indulok el.
budaörs után a budakeszi leágazónál volt megbeszélve a találkozó fél 7-re. mi pontosak voltunk. örömömben majdnem elütöttem tesómat. nem örömömben, de így volt. ahogy telt az idő, és vártuk gábort meg balázst, kezdtünk kihűlni. fáztunk. én a rövidujjú mez fölé csak a crane széldzsekimet vettem föl. tesóm mániája a mellény.
tesóm mondja, mi van, ha budakeszi, budaörs leágazót beszéltük meg? próbálta hívni a srácokat, azonban 1ikük sem vette fel a telefont.  1x csak megjelent balázs. mellkasvédője is volt: 1 újság. amíg tanakodtunk, gábor küldött 1 üzenetet, hogy 1 órás késésben van az új telefonja, ne várjuk, menjünk. micsoda pech.

így hát hármasban kezdtünk a túrának. nekem csak sejtelmeim voltak az útvonalról, 1x megnéztem térképen.
7 körül 6 fokot mért balázs. brrr. jó volt nyeregbe pattanni és bemelegedni. a kezeim és a lábaim 1előre nem fáztak.
a reggeli csípős hideg ellenére látszott, hogy jó időnk lesz. keletről sütött a nap, mentünk ketten: az árnyékom majd én. ezt szórakoztatónak találtam.
etyeken fesztivál volt, azért reggel 8-kor nem ütköztünk akadályba. tesóm benyomott 1 gélt. etyek és alcsútdoboz között dimbi-dombi a táj. az ilyet szeretem. bár most nem volt akkora királyság, ugyanis hidegben nagytányérról kicsire letenni elég nehéz. és lassan melegedett az idő...
alcsútdobozon megálltunk 1 boltnál. tesóm hozott 1 pogácsát és 1 túrós batyut. a túrósbatyut választottam. nem kellett volna. kiakasztott rendesen. nem értem, hogy ad6nak el ilyen terméket élelmiszerként. rettenetes. a tésztája, a tölteléke, ahogy kinéz. botrány. és 150 ft. ennyiért jót is adnak. ezt adják az embereknek... sok mindent meg kell váltani ebben az országban. megettem. de minek? nevezzük élelmiszernek, mert táp-láléknak a legnagyobb jóindulattal sem mondanám.
tesóm megevett 1 powerbart. budaörsön is, amíg vártunk a srácokra. néztem, mennyit eszik. úristen, én nem eszek jól? vagy csak ennyire más az anyagcseréje? lassú vagyok. attól, hogy szarul táplálkozom vagy attól, hogy szar vagyok alapba'?
felcsutat elhagytunk, majd újbarok felé vettük az irányt. csodálkoztunk, hogy micsoda príma utak vannak errefelé. amúgy ez jellemző az egész túrára. nagyon szuper utak voltak. az erdőben is. öröm volt ezeken biciklizni. szintben se volt sok.
közben melegedett az idő, de a széldzsekit, térdmelegítőt nem lehetett még levenni.

annyi falun mentünk keresztül, hogy összekavarodok. szárligeten tértünk rá 1 erdei útra, ami -ha jól emlékezek- vérteskozmáig vitt. féltem, hogy mi vár ránk. előttem voltak a big dayes utak, amit még 1x a hátam közepére sem kívánnék. de nagyon jó volt. senki nem volt az erdőben rajtunk kívül. ja de: jött 1 öregemeber biciklivel. elment mellettünk. mi megálltunk 1 szép sziklafal mellett a napsütésben enni. és ő leszállt,  megkérdezte, eltévedtünk -e, mit keresünk. mondtuk, hogy minden oké, csak kajálunk :) eszembe jutott nagyokat lélegezni, ha már 1x a természetben vagyok.
elég sokat mentünk az erdőben.
feltételezzük, hogy vérteskozmára jutottunk. onnan gánt következett. talán gánt után volt 1 kavicsbánya. engem mindig lenyűgöz, amikor vmi ipari mennyiségben van jelen. ezek a nagy kavics és homokhalmok. mint 1 hegy. látszik ahogy "megfolynak". legközelebb viszek fényképezőt. most nem volt nálunk. az 1etlen kép ez a térképvázlat lesz, amin rajt van az útvonal. nekem már alig volt vizem. találtunk 1 benzinkutat. ott nem adtak csapvizet, mert i6atlan. ezért bementünk csákberénybe vizet vételezni. a kocsmában adtak is. én ekkor szabadultam meg a széldzsekitől és a térdmelegítőtől. lehetett vagy 11 óra. és be kellett nyomnom az 1ik power bart is.

visszamentünk kicsit gánt felé, majd ismét be az erdőbe. a fiúk jól kiigazodtak a térképvázlaton, én csak mentem. megint szuper utak fogadtak minket az erdőben. balázs ment elől, és látott vmi óriási szarvast, mai fekete volt. tesóm sajnálkozott, hogy ő nem látta.
ezen a részen elkezdett homokos lenni az út. nem volt vészes, csak néhány helyen csúszott be némi homok az útra. nem szerették a biciklik. kíváncsiságképpen rámentem pár homokfoltra, már a legkisebb is megvezette a biciklit.
1 környékbeli biciklis elmagyarázta, merre rövidítsünk oroszlány fele. mondta, hogy van vmi vár is, de úgysem találjuk meg. és semmitmondó, kilátás sincs :) tesóm megtalálta a táblát, megálltunk, hogy megnézzük. 100 m. közel van. gyalog is. azért bementünk biciklivel, mert ha lehet, nem gyalogolunk. én pont olyan irányt választottam, hogy tudtam akadálymentesen menni rajta, tesóm betalált a homokba :) kb. 15 mp után feladtuk. minek nézzük meg, ha úgysem látni semmit? megfordultam én is, ekkor már homokos földön. borultam 1et. a jobb oldalamra estem. puhára. semmi bajom nem lett. csak eldőltem, a bal lábam felcsapódott az égnek. semmi kellemetlenség nem volt.
találkoztunk még 1 szénával megrakott szekérrel és  2 utasával, akik útbaigazítottak minket. olyan ványadt lú húzta a szekeret, hogy szamárnak néztem. lehet erősebb szemüveg kéne?
végül kilyukadtunk oroszlányban. a sparban még zsömle se volt, így a tescoban kötöttünk ki. a bringásoknak jól jön az, hogy vasárnap is nyitva vannak a boltok itthon, így nem egész napra kell pakolni.
találtam 1 müzliszeletet, ami nem tesco sajátmárkás és nem is cerbona. csak 45 ft/db. mire kiértem a boltból, balázs már 3 buktát befalt, éppen a 4.et ette. számolgattunk, hogy mennyi van még hátra. jó sok. 1 óra lehetett. vagy több? balázs du. 4 órára való hazaérkezése füstbe ment terv maradt.

tatabányán megnéztük a turul madarat. mind3an megkérdeztük, merre találjuk, 2féle választ kaptunk. jó hogy felmentünk. utoljára általános iskolás koromban jártam ott. egy kb. 2 km-es emelkedő vitt fel a szoborig. elég 6almas közelről. a fején van 1 aranykorona. körülötte szemét. a sok köcsög turista. mindenhol szemét van. ebben élünk. áhh.
jó volt lefelé gurulni. utolértem pár autót. balázs feltartotta a sort :)

asszem én tarjánig voltam kalibrálva. tesómék eltűntek a szemem elől, felhívtam, hogy merre. "ahol a kutya ugat." éppen ugatott. gyermely jött. megálltak a faluban 1 kocsmában. sör, kaja. megettem a szendvicsemet, 1
a 2. power bart meg 1 müzliszeletet. tesóm nekiállt aggódni, hogy még a végén boltba kell mennie :) kereszteljük el anyagcsere zoltánnak :)
már nem volt kedvem biciklizni. elfáradtam, és kezdett nyomni a nyereg is. mondjuk eddig ez a legjobb, mert 170 km fölött jelentkezett a tünet. a bokámat még a nap elején meghúztam, ez 1re szarabb lett. balázs már korábban mondta, hogy álmos. érdekes, én biciklizés közben talán csak 1x voltam álmos. inkább fáradt szoktam lenni. de azt se úgy érzem, hogy na most akkor fáradt vagyok, hanem lassulok, és unok tekerni. igen, ez a legtalálóbb szó: unom.

most kelet felé tartottunk. árnyékunk elől.
gyermely és zsámbék között elég szar volt az út. ez se tett boldoggá. meg hogy lemaradok. engem az frusztrál. balázs szerint csak fél perccel voltam lemaradva, ne aggódjak.
a budakeszi út nem kellett volna a végére :) ez volt a legszarabb. fent váltunk el balázstól.
szerintem jó volt a budakeszi úton gurulni. megelőzött minket egy busz, emiatt még fékeznem is kellett, kikerülni nem lehetett. tesóm ment elől, én mögötte. beletalált vmi hasítékba az úton. én is. volt ám csattanás. az volt a szerencse, hogy gyorsan mentünk, nem lett belőle borulás.
nagyon örülök, hogy nekiálltam országútizni. sokkal biztonságosabb, mint a trekking. nem győzöm elégszer hangsúlyozni. lejtőn lefele, mindig hasonlítgatok. még vizes úton is magabiztosabbnak érzem magam vele. nem beszélve arról, hogy outival lehet a leggyorsabban haladni.

6-ra értem haza. jól kitakarítottam, megfőztem a friss borsóból készült levest (isteni lett. a fagyasztottból nem lehet ilyen jót főzni) és a fura szilvát. a fura szilva: inkább volt héjaváló, mint magvaváló. ennek felhasználásáról később számolok be.
11-kor már aludtam is.
besültek a szemeim.
izomlázam van.
elfelejtettem nyújtani
jó volt ez a környék. ide máskor is elmegyek. a táj, az utak, az emberek.

Nincsenek megjegyzések: