2010. február 11., csütörtök

szürkemarha

írok mán valamit.
voltam a mg. könyvtárban az attila úton 1 előadáson: a szürkemarha története. viszló levente v ki adott elő. az is motivált, hogy majd lesz kóstoló előadás után. de oylan sokáig elhúzódott, hogy én azt már nem tudtam megvárni, mennem kellett olaszra, így csak 2.500-zal lettem szegényebb és 1idejűleg gazdagabb 1 szürkemarha szalámival. jól átjárta az illata a táskámat. aztán este megkezdtük. a srácoknak még van mit fejleszteniük a terméken, ne volt 1enletesen megérve. ahogy szeleteltem, a közepe forgácsolódott. amúgy finom volt. most meleg szívvel gondolok az általam összeállított szalámira, az vajon hogy fejlődhet a padláson?

jegyzeteltem is. íme:
-1267/1367-ben halt ki az őstulok, amely a szürkemarha őse volt. lengyelországban láttak ilyet utoljára
-legeltetéses állattartás volt. a földművelés alapjai nem voltak meg itthonŰ: nem volt elég ember hozzá, nem tudták megfelelően tárolni a terményeket
-nyomatták a szürkemarhát, amiből 1re több lett, és elkezdék eladogatni ny-eu-nak, kialakultak a marha hajtó útvonalak, amiket térképen be is mutatott. fasza volt, lábon elsétáltak a piacra a marhák, közben ettek, ittak, a gazdáik meg 1 idő után, amikor kezdett jól menni a biznisz, rettegtek, ki támadja meg őket. a királyi udvar által felbérelt martalócok vagy 1éb haramiák. ezeken az útvonalakon nem tudták megvámolni őket, ezért küldte az udvar a martalócokat, h akkor így rövidítsék meg őket.
valamit tenni kellettt az állomány megvédése érdekében. valahoyg képbe jöttek a hajdúk, akik háborúban a hazát védték, szabadidejükben meg a marhákat. aztán volt valami katyvasz összeesküvés, amit nem értettem, ami megpecsételte a szürkemarha sorsát.
a lakosság meg szaporodott, elkezdtek mezőgazdálkodni komolyabban. és így mondta a levente:a szürkemarha kiszántotta maga alól a talajt. tehát kellett a növényeknek a föld, a legelltetéses állattartás visszaszorult. a 19. sz-dal bezárólag ment még a lábon hajtott kereskedelem. nürnbergben még szobra is van ennek ajószágnak, ui. megmentette a várost az éhezéstől. baromi messzire elhajtották ezeket az 500 kg körüli tinókat.
1997 körül kezdték felfejleszteni az állományt, és mára 408 tnyészet >7000 tehénnel van jelen mo-on.
ezek megesznek minden gazt, pl a rettenetes aranyvesszőt, és a szárazabb területeken lévőselyemkórót, ami erdőként borítja be a parlagon maradt mg. területeket. ezzel lehet rekultiválni a réteket, mezőket, s a szürkemarha segítségével újra megjelenhetnek a mindenféle gyeptáesulások v mik, amiket én nem ismerek.
viva szürkemarha!
nagyon szép képekett hozott az arc. csákváron van ő meg az alapítványa vagy mi a szösz. persze mondanak róla mindenfélét. micsoda lehetőségek vannak ebben az állatban. minnyá elmegyek tenyészteni...

kis alkoholos. úgyis régen volt.
szomabton kijöttünk a regéből, hogy továbbálunk a morizonszba. én max 3 sört ittam meg és 2 felest. ettem eleet, teljesen jól voltam. a biciklin vastagon állt a hó ,pedig 2 emberrel is lesöpörtettem előzőleg. a többiek elindultak gyalog, én kilakatoltam, ilyesmi. pár métert toltam a gizellát, mert nagyon csúszott. jön szembe 1 ember: "nem veszélyes ez?" nézek, hogy 1 járókelő minek kérdezi ezt, s válaszolok is: "a hóban?" ekkor rádöbbenek, hogy ez 1 rendőr,csak nincs annyira rendőrnek öltözve, a vállapján látszott, sapkája se vol, meg sötét is volt. folytatom: "haát valahogy haza kell menni". ő vág 1 fancsali képet, majd közli velem, na jó, menjen. én meg elindulok és röhögök, hogy milyen érdekes volt.

a morrisons rettenetes hely. senkinek nem ajánlom. színes vizet csapolnak vagy mi. de nem csak ezért. ilyen még nem volt, hogy buliból józanul menjek haza és emlékezzek mindenre. így hajnali 3kor már neki is álltam havat lapátolni, mert olvadt. miután elhánytam a mi részünket, elgondolkoztam, vajon hajnalban muszáj -e nekem zargatni a lapátkaristolással a lakókat, és abbahagytam.

sütni-főzni. ehhez van kedvem. ez a paleolit a 7en nem megy... :(

Nincsenek megjegyzések: