2013. július 8., hétfő

tej

ez nem a témához kapcsolódó kép, ám annyira cukker volt a redőny meg a virágok 1ütt, hogy ezt muszáj már most ideszúrnom
tej <---> habtejszín
most okoskodni fogok. lehet hogy teljesen félrevisz a gondolatmenet. felelősséget nem vállalok.
olvasok 1 újabb táplálkozási megmondó könyvet: a tökéletes egészség diéta. továbbiakban ez vagy t.e.d.
ez már megengedőbb, a keményvonalas paleolit étrendnél.a kína tanulmánnyal is össze tudom már hasonlítani. bár a kínát nem olvastam végig, mert megláttam ezt. nekem ez a t.e.d. tűnik a legkivitelezhetőbbnek mind közül.
  • lehet enni krumplit és rizst, tehát nem igazán szénhidrát szegény étkezést ajánl 1 átlagos (nem beteg) embernek. a beteg meg a sportoló más tészta. örömhír, hogy végre a sportolókat (akik sportolgatnak, nem a hivatalosakat) is beleveszi vki az emberek közé nem csak az íróasztal mellett ülőkre gondol
  • abban nagy az 1etértés, hogy TEJET NE FOGYASSZON senki. a paleo néhány kemény sajtot megenged, a kína tanulmány semmilyen tejterméket, míg ez vajat, tejszínt és sajtokat is enged valamint erjesztett tejtermékeket módjával.
  • paleo és ez elveti a hüvelyeseket a kínával ellentétben. azt mondják, hogy a növények toxinokat termelnek (hüvelyesek lektint pl), ami k. egészségtelen. a növény a toxintermeléssel védekezik- hogy meg ne egyék. mondjuk nem mérgezőek annyira, hogy meghaljunk 1-1 adagtól, csak áteresztővé teszik a bélfalat, s ezáltal lassanként tönkremegy a szuper belünk, s jönnek a mindenféle betegségek. bár ez azt írja, hogy indiában is sok hüvelyest esznek (babok, lencsék, csicseriborsó), és az a titka nekik, hogy jól beáztatják őket, majd lassan főzik. a könyvből úgy tűnik, hogy a gyorskajás hüvelyeseket nem így kezelik, tehát benne maradnak a toxinok. és ebből az következik számomra, hogy ha tehát beáztatjuk a babot, és lassan főzzük meg (kukta felejtős?), akkor megdöglik a toxin. a zöldbabot meg a zöldborsót engedi a t.e.d.
  • a paleo és a t.e.d. tiltja a glutént. azaz ..... baszki, azt írja: glutén=sikér. ezt nem tudtam...o-ó. tehát mindenféle búza, árpa, rozs tilos. ezek is átjár6óvá teszik a bélfalat. helyette van rizs, kukorica, hajdina és amaránt (ezt a t.e.d. nem ítéli meg biztonságosnak). a kína szerint együnk teljes kiőrlésű gabonákat. de: aszongyák, hogy a gabonák héjában (korpa) halmozódik fel a legtöbb szennyeződés meg toxin. tehát ha teljeskiőrlésűt eszel, még jobban mérgezed magad
  • napraforgó-, kukorica-, földimogyoró- és repceolaj a t.e.d. szerint tilos. helyette magas omega-3 tartalmú olajok, vaj, állati zsírok. ne feledjük, hogy az usa-ban írták a könyvet, ott másokat zabálnak a népek, mint itt. mi nem használunk földimogyoróolajat. tessék. a zsírok, a zsírok. zsírallergia nincsen, ugye?
  • zöldségből bármennyit lehet zabálni a t.e.d. szerint. az kalóriában nem számít bele a napi fogyasztásba.
  • a fruktózt méregnek tartja a t.e.d. hogy a cukorbetegeknek fruktózt ajánlanak a répa/nádcukor helyett, az 1 elfuserált dolog. úgy tűnik,  a répacukor is egészségesebb, mint a fruktóz...
  • a kína tanulmány növényekre alapoz, állat kilőve vagy minimális
na, abba is hagyom. ennek sose lenne vége. mindenféle tanulmányokra hivatkozik az összes könyv, a szakirodalom több10 oldalt tesz ki. lehet bogarászni. bár érdekes, hogy ua-t a kísérleti eredményt (tényeket) másképp értelmezi a kína tanulmány, mint a t.e.d. zűrzavaros ez. az olvasó levelek meggyőzőek. persze bármit fogalmaz6 bárki 1 könyvben. sőt a neten is ír6nak hazugságokat a fórumokba. én nem látom át az élelmiszerek kémiáját. ezek is olyanok, mint a gyógyszerek: 1ütt másképp 6nak (pl. ha a héjában sült krumplit vajjal eszed, akkor a glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint ha simán ennéd. megnyugtató ez, mert azt a következtetést vonOM le, hogy lehet a zsíros pörkölt mellé krumplit enni, nem kell kihagyni a pörköltet, mert a zöldség nem illik hozzá). a könyvekből tájékozódjatok pontosan, ne innen. tessék, én is kezdem a mentegetőzést, hehe. nem mintha naponta ezrek olvasnák ezt a blogot.

na, eléggé eltértem az alcímtől.
tehát ha nem lehet tejet inni, tejszínt (itt kizárólag a habtejszínre gondolok, semmi főző- meg kávétejszín illetve növényi kutyulékok) meg lehet fogyasztani, akkor mit csináljunk?
én korábban már állítottam elő tejet habtejszín felvizezésével.
tejszín: friss nyers tejről leszedik a zsírt.
tejföl: áll a nyers tej pár napot, megsavanyodik, és a képződött aludttej a tetejéről leszedik a zsírt. angolul a tejföl sour cream, azaz savanyú tejszín. csakhogy értsük a miérteket.
a tejüzemben leszeparálják a tejzsírt, s beállítják a zsírtartalmat 30 %-ra, és kész a habtejszín. oké, valami szart még hozzákevernek, ez látszik a csomagoláson. a legalább 30 % zsírtartalmú tejszín alapos hűtés után habbá verhető. az üzemi habtejszín homogén cucc, jól elegyedik a vízzel.
a tejben lévő vitaminok nagy része a tej zsírjában van jelen. abban a 2,8 %-ban. vagy 1,5 %. vagy más. tehát ha soványabb tejet fogyasztunk, több vizet iszunk, kevesebb zsírt és amiatt kevesebb vitamint viszünk be- ha már itt tartunk.
akkor nagyot tévedünk -e, ha tejszín vízzel való higításával tejet állítunk elő? én nem iszok tejet, csak sütibe, kajába használom, nekem tökmind1, milyen íze van ennek az új elegynek. a térfogata meg a zsírtartalma stimmel.
hogy tovább idegesítsem az olvasót, elárulom, hogyan állítottam elő tejfölt szombaton. inkább frissfölt, ui. eli újra nem fogyaszt tejterméket.
100 g 12%-os tejföl= a 12 g liga margarin + 3 g étkezési keményítő + 85 g víz
a fehérjetartalmat, ami 4 g, vízként vettem számításba. a tejfölösdobozon rajta van az összetétel.

tehát okoskodásom végeredményei következnek:
tej zsírtartalma 2,8 %
habtejszín zsírtartalma 30 %
30:2,8= 10,7-szer több tejre van szükségünk ugyanannyi tejzsírhoz. egyszerűsítve: 10 l tejben van ugyanannyi tejzsír, mint 1 l tejszínben.
a 2013-as bevásárlásaimból kijött egy átlagos tej illetve tejszínár:
  • 226 ft/l- tej
  • 1312 ft/l- tejszín
tehát 226*10= 2260 ft-ba kerülne 10 liter tej tejből
         1312 ft-ba kerülne 10 l tej 1 l tejszínből.

kecske-káposzta probléma megoldva. vitatkozzon velem valaki :)


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

azta

zsempi írta...

mire csodálkozol?