2014. december 12., péntek

mosógép

tegnap edzés (külön poszt/bekezdés lesz) után áttekertem tesómékhoz odaadni pár cuccot. azzal fogadott, hogy a mosógépszerelőt várták. azt hittem, viccel. olyan lehetetlennek tűnt, hogy este 7-kor beállít bármilyen szerelő is, ha csak nem élet-halál kérdése az ügy.
szóval meghibásodott a mosógépük, és valóban a szerelőt várták, aki utánam pár perccel meg is érkezett.
még sosem láttam mosógépszerelőt, csak a calgon reklámban (vmi színészt).
srác nem 1 életunt ember, folyamatosan vicces történetekkel szórakoztatott minket. értsd: különböző esetek a munkássága során, amelyben bebizonyosodik, hogy mennyi hülye ügyfél van. meg valóban vicces sztorik.
itt volt az ideje a mosással kapcsolatos tévhitek eloszlatásának, és mondott 1-2 tanácsot is. íme:
  • calgon: "tudnak nekem is annyit fizetni, hogy ajánlom"
  • rövid mosási ciklus: ez nem mossa ki a ruhát. max. arra való, hogy a szekrényben állott ruhákat felfrissítsük
  • az elöltöltős mosógépeknél a mosószertartályt ha kivesszük, meglepő dolgokat tapasztal6unk a helyén: penész, öblítőszer- mosószermaradvány, kosz. ezt legkönnyebben úgy távolít6juk el, ha feloldunk trisót vízben, s bepermetezzük, majd nekiesünk 1 fogkefével. saját tapasztalatom: amikor az egész lakás elkezdett penészedni, jobban körülnéztem. igaz a fürdő éppen nem penészedett. kiszedtem a tartályt, s láttam, hogy penészes a hátsó része, kívül is kicsit meg a lyuk is. én azóta minden mosás után kiszedem, kiborítom belőle a vizet, kitörlöm a lyukat is, és kiszárítom, másnap visszatolom a helyére.
  • a lyukban felhalmozódott szermaradványok csökkenthetik a mosás és az öblítés 6ékonyságát. az öblítő belekeveredik a mosószer közé, és nem mos tisztára a gép. ui. az öblítő a mosószermaradványok eltüntetésére is való. vagy az öblítőadagolás? vagy mi? se jó... bla bla, szóval elképzelhető, hogy nem lesz illatos (vagy kevésbé, mint szokott) és puha a ruha.
  • merevítős melltartót, apró cuccokat érdemes mosózsákban mosni, ui. bekerülhet a mosógépbe és tönkreteheti azt. sajnos a mai "olcsó" mosógépek esetében ez végzetes lehet, ui. már 1re többet úgy gyártanak, hogy nem lehet szétszedni a dobot (régen két félből állt a dob, ma sajnos fogy.társadalom van...) az igen drága mosógépeknél még megvan ez a 2 fél. tehát fontos, hogy csavarok, fésűk, merevítős melltartók ne növeljék a meghibásodási kockázatot.
  • melltartót 1ébként sem tanácsos mosógépben mosni. és valóban: rá is van írva legtöbbjére, hogy kézzel mosandó. 
  • a mosódióval se spóroljunk, mert ha tovább használjuk, mint amit javasolnak, széttöredeznek, bejutnak a mosógép lelkébe, és hív6juk a szerelőt
  • a többi sztori. nem írom le őket, hátha 1x könyvet ír belőle a mosógépszerelő.

edzés
a bicikliszerelősanyi mondogatta, hogy járjak konditerembe erősödni, fussak, ússzak. mivel ez utóbbi kettőt nem tudok és nem is szeretem, ezért jött a kondi. nevezzük inkább erősítésnek.
egyikbalázs kezdett el járni az edzőterembe, mert fájt a dereka, úgy érezte, kell vmit csinálni, s furmányos úton eljutott az edzőjéhez.
mondom, ha bejön neki, akkor megyek én is, nekem is biztos van min javítani, meg nincsen karizmom, azt nagyon érzem, ésrájöttem, hogy a biciklizéshez nem árt némi karizom is.
3x1 óra minden 7en. ehhez jön még 1 jóga. legnagyobb eredmény: folyamatos izomláz.  főleg éjjel érzem, amikor felébredek, és meg akarok fordulni, de alig bírok megmozdulni is. a felkelés is nehézkes, de utána már jobb. ez van. ilyen a szervezetem, hogy mindentől ami nem biciklizés izomlázam van. és néha a tekeréstől is. remélem, ez nem csökkenti a vár6ó élettartamot és az öregkori életminőségemet...

a bemelegítés megtanulásától is izomlázam lett bokától nyakig illetve csuklóig.
amúgy meglepően jó dolog ez az edzés. az edzőm érti a dolgát, jófej, kedves, fogyasztóbarát. a népek az edzőteremben nem ellenszenvesek. ebből kitűnhet, hogy volt bennem 1fajta előítélet az edző/konditermesekkel kapcsolatban. vagy legalábbis itt normálisak a népek. hogy máshol mi van? azt nem tudom.
az öltözőben időnként szennyvíz szag van. amikor először beléptem, ez tűnt fel. aztán 1x csak eltűnt a szennyvízszag, s vele 1ütt a fogas is. majd amikor újra felszerelték a fogast, ismét megjelent a szennyvízszag. azóta teljesen random módon jelenik meg a szag. viszont: meleg van.
az motoszkált a fejemben, hogy a kondi/edzőtermekben (nemtom van -e különbség. én ezt edzőnek hívom. abból a megfontolásból, hogy a konditeremben vannak ún. kondigépek, de ilyet nem mondunk, hogy edzőgép. és jelen helyen nincsenek gépek, csak füles gömbsúlyzók=kettle bell, kézi súlyzók, gumiszalagok, olyan nagy súlyzók, amiket a súlyemelők használnak. kb. ennyi) vajon a férfi öltözők nagyobbak -e, mint a nőiek? ui. valószínű több férfi jár, mint nő. bár mainapság valószínű megszaporodott a zestformáló nők száma, nőtt az arányuk.
1 időben beszéltek arról, hogy szórakozóhelyeken, hivatalokban több női budit kéne építeni, mint férfit (azaz legyen nagyobb a női klotyó), ui. a nőknek körülményesebb, lassabb elintézni a kétbetűs kitérőt. nem tudom, hogy ez gyakorlat  lett -e azóta vagy csak megmaradt elméleti szinten? és európa nyugati és keleti fele között van -e különbség e tekintetben?
ildi -aki majdnem mindig ott van, maikor én is- arról számolt be, hogy kiszélesedett a háta. annyit felvesz a hát, hogy 1re hülyébben állnak rajta a régi ruhái, és már csak lógós pulóverei vannak. jaj. én eddig 8 edzésen vettem részt, és a minap elkezdtem érezni, hogy a melltartó szorít. eddig nem tűnt fel? megtapogattam. a bordáimon ível a vízszintes pánt, azok meg csontok, tehát nem hiszem, hogy elmozdulnak a hátizom erősítés következtében. fene tudja. nem vmi költség6ékony, ha le kell cserélni fél ruhatáramat. erre nem vagyok felkészülve. 1előre várok, hátha csak az ildi mondatának a pszichológiai 6ása ez az érzet...
a karom egész jól bírja. igaz edzés végére kitüremkedik ka fém alkatrész, de mégsem mond6om, hogy fáj.
itt szúrom közbe, hogy még mindig királylány a hajlított kormány, a karomnak, kezemnek tök jót tesz. amióta ezt használom, abszolút nem fáj. és ezzel is szép a bicikli. szép narancssárga betekerő van a kormányon. igaz hogy a fékkaron az a műanyag/gumiborítás elég feslett, de ingyen volt a fékkar. ugyan próbáltam lemosni, ám szürke maradt és még ragacsosabb, mint volt.
azt kell mondja, az edzőteremben még jobban kell figyelni a légzésre, mint jógán. ha nem helyesen lélegzek, meg se tudom csinálni a feladatokat. magamtól is rájövök, hogyan kell levegőt venni a tapasztalataim miatt. ez hülyén hangoz6, hisz a lélegzésben mindenkinek pont annyi tapasztalata van, amennyi ideje él, csakhogy nem jól lélegzünk. túl felületesen. nem árt, ha van a 7en pár olyan óra, ahol helyesen vesszük a levegőt. a levegő mindennél fontosabb, belát6juk, hogy valószínű, hogy nem mind1 miképpen lélegzünk. kapcsolat a külvilággal. baszki, nem csoda, ha azt mondják, hogy a tüdővel van baj, akkor az embernek a külső környezetével van vmi konfliktusa, amit helyre kell tenni. tessék, asszem ez az analógiás gondolkodás :)

baleset
tesómmal történt múlt 7főn. mondjuk úgy, tisztázatlan körülmények között elütötték. az a legfontosabb, hogy némi arcsebbel, 1 öltéssel a jobb szeme mellett és 1 bal kéz kisujj töréssel (nem kell gipszelni) megúszta testileg. a sisakja gallyra ment, ezt érthetjük szó szerint is, hiszen füvek lógtak ki belőle. eléggé nagyot eshetett, ha a nedves földön (napok óta esett) is szétrepedt a sisak. ezek szerint nem a betonon landolt, hanem az út mellé a földre esett, ami kész szerencse. a száraz föld is sokkal puhább és rugalmasabb, mint a beton. főleg ha azt tekintjük, hogy ment 35-tel, az autó rásegített még 10-20 km/h-t, s így zuhant. mondjuk a levegőben nyilván lassul is valamennyit.
nem csak az ő vérnyomása volt napokig magas, hanem az enyém is. én a rendőrökkel ellentétben nem feltételezem, hogy ő volt a hibás a) mert  a testvérem b) kioktattak, hogy sose mondjuk azt, hogy hibásak vagyunk, ui. akik tagadják a bűnösségüket előbb szabadulnak, mint akik bevallják, és mégse bűnösök (vmi ilyesmi) ezt ismerhetjük a gyakorlatból is: akit megbélyegeznek vmi bűntettel, ha ki is derül róla, hogy ártatlan, ugyanúgy megbélyegzett lesz, mintha elkövette volna azt a bűnt (javaslom megnézésre a vadászat c. filmet). és különben is: annak van igaza, akinek a bíróság igazat ad.
ez legyen mindenki számára követendő, hogy ha baleset éri, és 100 %-ban meg van győződve a vétlenségéről, ne nyilatkozzon semmit a rendőröknek akkor se, ha úgy érzi és a rendőrök is úgy érzik, hogy kihallgat6ó állapotban van. két nap múlva tuti mást mondana. mindent felhasznál6nak ellened. meg odakaparnak vmit, te aláírod, ki tudja, mi az. szerintem mindenki sokkos állapotban van, aki balesetett szenvedett akármilyen sérülése is van. akinek nem lett semmi baja az autóban, és a sérült biciklis is. érted, ha eszméletlen vagy, akkor se tudnak a helyszínen kihallgatni.
a helyszínen tett vallomást persze visszavon6od a sokkos állapotra hivatkozva -én nem mertem megtenni, mert annyira részletes volt, s én se hittem el, hogy sokkos vagyok. és sokkban én pont halálnyugodt vagyok. közben kb. magam ellen vallottam, s magunk ellen vallani nem kötelező, ami benne van a törvényben.
szóval jogodban áll hallgatni. nem kell engedni a zsernyákoknak.
még a mentősök is köcsögök lehetnek, mert tesóm mondta, hogy hallott tőlük olyan megjegyzést, hogy az ilyen-olyan biciklis. nem kurvára mind1 nekik? részeg, koszos hajléktalanokat szívesebben visznek be? -mmmá' bocs.
és javaslom mindenkinek, hogy kössön felelősségbiztosítást. persze nem árt vmi normális balesetbiztosítás sem a talonba.

bicikli-autó
a minap a kiskörtén a kerékpársávon mentem haza este. láttam, hogy 1 autó igyekszik kitolatni az eltéről vagy honnan. beljebb mentem, hogy kiférjen. majd vissza a sávomba. és a vezető integetve megköszönte. ilyen is van.
múlt 7en a kiskörtén a kerékpársávon mentem haza este, s az astoriánál az 1. lámpánál a merci 2 jobb oldali ajtaja kivágódott, s nagy nyugalommal kiszállt belőle anyuka+lánya. beszóltam nekik, mert mit csináljak? és örültem, hogy lassan mentem, s meg tudtam állni, szerencse, hogy előtte 1 faszi akart elém lelépni, mert szerinte, ha az autók tömött sorban állnak, attól a kerékpársávon sem jön senki. ők csak ennyit feleltek, hogy, ó, észre se vették, hogy itt kerékpársáv van... remek. már évek óta itt van, s ha este 8-kor az astoriánál dobják ki őket, szerintem nem ez az 1. alkalom, hogy a kiskörúton járnak. és a sofőr sem, aki figyelmeztethette volna a 2 libát...

disznóvágás
volt az is. 270 kg. ez már tömeg. fellógatva egyben is túrta az orrával a földet. hát még kettévágva.
mi sem bizonyítja az eset súlyosságát, hogy a zsírt 3x kellett feltenni, mert 2x tuti nem fért volna fel. így peti unokatesóm egész nap a kondér mellett strázsált.
a hurkák az eu-s mércét is megütötték, olyan 1formák lettek, mint az 1petéjű ikrek. köszönhetően annak a bélnek, amit a böllértől kaptunk. hiába, az ipari mindig jobb, ipari méretekben nem kockáztat6ják meg, hogy 70 centinként szakadjon a bél.
így lesz elegendő szalonna. valameddig legalábbis. szerintem szalonnát a legnehezebb venni. az otthoninak párja nincs. petivel régebben azt gondoltuk, nem lenne rossz, ha az egész disznó májból állna. most azt mondom, nem lenne rossz, ha az egész disznó szalonnából állna.
a disznónál nagyon kijönnek a dolgok. az  a pecsenye és az a máj. mmmmmmmmmmmmmm. u-tá-noz-ha-tat-lan.

bkv
a múlt 7en és a 7en is néhány napra igénybevettem a bkv szolgáltatásait. az esős idő kihozott a sodromból. tesóm balesete napján 3x áztam el, így a merényibe az utat már tömegközlekedve tettem meg. nekem nincs bajom a bkv-val, sokat fejlődött. az utasokkal ellentétben. azok 1re gyökerebbek. nem tudom, mi lenne, ha még több ember venné igénybe a tömegközlekedést? még több gyökér gyalogos lenne az utcán? :) biztos kis látószögben nézem a közlekedést. kicsit toleránsabbnak kéne lennem (velük)? azonban mostanra ért meg bennem, hogy elegem van a toleránsságból minden szinten. a tolerancia és a megalkuvás jól ö.mos6ó. homályos a 6ár. talán ezt ne fejtegessem tovább?

nap
előbújt!
élvezzük a fényt!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tiszteletre méltóan széles látókörű biciklis leányzó (furi szó) vagy Zsempi.

zsempi írta...

köszönöm!