2012. szeptember 25., kedd

fogorvos


hát ez cukiiii

juj, jó régen írtam, a fog téma motivált az írásra. ahogy látom, a biciklitúránk élményei mélyen elraktározódnak, elmosódtak az emlékek- azt már nem osztom meg. pont 1 hónapja voltunk. ha mégis, akkor azt észreveszitek.
annyi minden történik, mégsem írok. ezek szerint már nem olyan fontos az írás. vagy csak ideiglenesen fontatlan (=nem fontos). tényleg a fontosnak van 1szavas ellentéte?

szóval a bónusz brigádon vásároltam 1 kupont, amiben az volt, hogy betömik 1 lyukas fogamat, vagy ha az nincs, akkor kicserélnek 1 amalgám tömést. izgultam, hogy nem túl kockázatos -e. tesóm fogorvosoknál szerzett idei tapasztalatai alapján kissé félve vágtam bele. neki gyak. ö-v gányoltak a szájában hónapokkal ezelőtt. valóban gányoltak, mert nem sikerült fájdalom- és tünetmentesre megcsinálniuk... és az a durva, amikor 1 egészséges foggal csinálnak valamit, hogy a beteget megmentsék. mert ez olcsóbb, mint beültetni 1 fogat. csinálnak 1 szart, utána meg lehet toldozni-foldozni.
nekem is volt rossz tapasztalatom a szentkirályi utcában: elmentem ellenőriztetni, dokinő megállapította, hogy rettenet, mi van a számban, ezt ki kell húzni, de lehet, hogy ezt is, vagy legalább szétbarmolni, hogy a betegebb fogat megmentsük. rémület. azért kihúzattam (vésettem 1 fogat), amivel örökké baj volt, még tejfog korában is. nem akart begyógyulni sehogy sem, csak jajgattam, a végén már biciklizni sem mertem, azt hittem, a hideg miatt nem gyógyul. aztán  épp hazautaztam, mutter bejelentett az otthoni fogorvoshoz, aki talált 1 kis szilánkot- emiatt nem gyógyult be. és megnyugtatott, hogy itt csak elszíneződés van, semmit nem kell csinálni. nna, ennyi. így legyen okos az ember ...
én nem éreztem, hogy gáz lenne a számban, azonban amióta nem hordok fogszabályzót, alig voltam fogorvosnál, ki tudja, mi bújkál bennem.
a fogdoki mindent elmondott, hogy pl. van elszíneződés, de az nem lyuk, nem kell bolygatni; ebben viszont nem biztos, ezért megröntgenezi. szóval tájékoztatott arról, hogy mi folyik a számban.
végül a leggázabb fogamban cserélte ki a tömést. fú, szétfúrta az amalgámot, öblítenem kellett, és szürke fémdarabok hulltak a számból. megcsodáltam.
az érzéstelenítő szuri előtt érzéstelenítő krémmel kente be az ínyt.
a fogamat 2x kellett megröntgenezni, mert először nem látszott, ám megnyugtatott, hogy ettől nem lesz bajom, mert digitális. nem mintha érteném, mi az a digitális. meg kellett volna kérdeznem.
(+) csalódás volt ez a fogorvos, juhéjj!

bogrács 1
eránál volt múltkor paprikáscsumpi buli, amire egész 1xűen nem jött el a meghívottak nagy része. lemondták vagy még azt sem. kiscsoportos buli volt. megtanultam, hogyan kell máglyát rakni :) ezt a tudományomat bogrács 2-ben kellett volna előadnom, de.... a kaja baromi hamar megfőtt, kb 20 perc alatt kész volt az egész. nem mondom, hogy nem égett oda :) éppen a 6áron volt. a füsttől meg az odakozmálástól lett 1 finom, csal6atlan kinti íze. én ezt imádom. jó, hogy nem jöttek többen, mert nem jutott volna nekik :) igaz akkor több alapanyagból készítettük volna. kolbász helyett virslit főztünk bele, és nem akartam hinni a fülemnek, amikor pukkant. azt hittem, a roppanós virsli csak kamu. a krumplit nem hasábra, hanem karikára vágtam, ezért főtt meg olyan hamar. eléggé összeroncsolódott, de én ezt a kissé trutymós állagot is kedvelem a füstös ízzel 1ütt.
sütöttünk még tepsis muffint, ami erának köszönhetően éppen nem égett oda. tudniillik én gyakran megfeledkezem arról, hogy betettem sülni a sütit.
(így végiggondolva az elmúlt 2 7 gasztronómiai tevékenységeit, sok necces dolgot csináltam. megingott a hitem önmagamban e téren is, ahol viszonylag biztonságban tud6tam magam.
fú, én annyira fáradt voltam, miután a kisgyermekes szomszédék is leléptek, hogy alig bírtam hazatekerni. ólomnehézségűnek éreztem minden végtagomat. legszívesebben taxiba ültem volna. mindig ezt mondom, de nem költök rá sosem.
igaz 5-kor keltem szombaton, mert balázzsal elmentem 1 teljesítménytúrára, ami szentendréről indult. ő meg , mint a rakéta, próbáltam követni, de a dobogókő felé vezető utolsó 6-8 km-en végleg eltűnt a szemem elől. na ez az erőltetett menet rendesen kiszívta belőlem az energiát, csak hordoztam magammal a fizikai fásultságot, ami szellemibe is átcsapott. megfigyeltem magamon, hogy ha fizikailag fáradt vagyok, akkor az agyam is nulla, nem vagyok képes nemhogy nevetni, még mosolyogni sem. érdekes, majdnem mindig fáradt vagyok... nekiállok vasat szedni. az utolsó mentsvár. mint kesztyűben a birkabőr mancskesztyű. tegnap 5000-ért vettem 1 párat- remélem beválik.

bogrács 2
másnap, azaz vasárnap 8-kor keltem, és tekertem ki horányba másik balázshoz kertipartiba. a 3személyes kertipart :) beáztatott 1 kg lencsét a lencsegulyáshoz :) a lencsén kívül még volt benne krumpli, kolbász, füstölthús és csipetke, fehérrépa illetve sárgarépa is, hogy csak a nagyobb tömeget említsem.
a tűzrakás elég nehezen ment, de végül is annyira sikerült, hogy megfőjön rajta a kaja. ez is odakapott 1 cseppet. mennyei lett.
jó sokat megettünk belőle, jutott még műanyag dobozokba is (szerdán még ettem belőle).
a legkirályabb viszont az volt, hogy ebéd után kifeküdtünk a kertbe ejtőzni, és aludtunk 1 nagyot a napon.
ez a lencsegulyás nagyon jó kertiparti kaja, mindenkinek ajánlom. a recept a bűvös szakácsról van, asszem valamelyik hozzászólásban találtam:


KOCKÁS LENCSEGULYÁS
Hozzávalók, 4 főre:
40 dkg füstölt sonka, - 30 dkg szárazkolbász, - 50 dkg lencse, - 25 dkg csipetke, - 2 kis fej hagyma, - 2 gerezd fokhagyma, - 2 sárgarépa, -1 fehérrépa, - 1/2 db zeller, - 1 pohár tejfel, - 1 csokor petrezselyem, - 1 csapott evőkanál pirospaprika, - 1 evőkanál kukoricakeményítő, - bors, só.
Elkészítése, Flesser Anna néni diktálása alapján:
A tálalás előtti napon:
1. A lencsét válogasd át, (a hibásakat, lukasakat dobd ki) jól mosd meg és áztasd be.
2. A füstölt sonkát bő lében, lassú tűzön főzzed kb. egy óráig, ha kihűlt, tedd a hűtőbe.
A tálalás napján:
3. A sonkáról kifőtt zsírt és a zsíros részeket szedd le, a sonkát vágjad fel kb. 1,5 cm-es kockákra. A kolbászt szeleteld fel. A sárga és fehérrépát vágjad karikákra, a zellert apró kockákra.
4. A hagymát vágjad apróra, majd a leszedett zsíron fonnyaszd meg. Húzd félre, és egy csapott evőkanál pirospaprikával keverd el.
5. A leszűrt lencsét, a sonka vízzel öntsd fel (egészítsd ki húslével, hogy kb. 2 liter, legyen) és kezd el a hagymás paprikás vízben főzni. Amikor erősen forr, tedd bele a zúzott fokhagymát és lassú tűzön kb. fél órán át, főzzed. Borssal, és ha szükséges sóval szórd meg.
6. Tedd bele a kolbászt egészben, a csipetkét, a sárgarépát, fehérrépát, és zellert. Tíz perc után vedd ki a kolbászt, majd főzzed további az egészet, fél órán át. Karikázd fel a főtt kolbászt és tedd vissza.
7. A levesből vegyél ki, kicsit hagyd meghűlni, és keverd jól össze egy púpozott evőkanál liszttel, és egy bögre tejfellel.
8. Tedd bele a kockára vágott, főtt füstölt sonkát, és a kukoricakeményítővel elkevert tejfelt, majd jól forrald össze.
9. Tálaláskor, vágott petrezselyemmel, zöldpaprika karikákkal, és tejfellel díszítsd.


na, folyt köv

Nincsenek megjegyzések: