2012. szeptember 28., péntek

dolgok

fogorvos, nátrium-fluorid
az antalvali.com-ra tévedtem a minap. lusta vagyok linkelni, melyik cikkben olvastam a NaF-os fog(k)rémről. az volt a lényege, hogy a fluorid milyen káros a szervezetre, és ezzel az agresszív anyagot tartalmazó valamivel mossuk a fogunkat, kész átverés, és még egészségesnek is mondják.
találtam 1 másik cikket, amiben azt írják, ha naponta 2x használjuk, az nem gáz, többször azért ne tegyük. kell az a fogaknak.
ugye betömettem a fogamat, és rákérdeztem a fogdokinál a NaF-ra. hoyg mit olvastam róle. neki mi a véleménye? azt mondta, hogy mo-on nyugodtan használ6juk, nem nyeljük le (a gyomorban szívódik fel) illetve mi itt nem fogyasztunk annyi halat, mint pl. a japánok. a halban sok a fluor, ezért ha rápakoljuk a fogkrém fluortartalmát, az már sok lenne. mondjuk nyálkahártya a gyomorban és a szájban is van. azt nem tudom, hogy ugyanolyan/hasonló mértékben szívódik -e fel a fluorid mind2ből, vagy van némi köze hozzá a különböző emésztőenzimeknek, amik tuti nem 1enletesen vannak jelen a 2féle nyálkahártyában.
felvetettem a kérdést, ami az antalvalis cikk elolvasása után rögtön felmerült bennem, miszerint akkor a szegény kisgyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, mert ők nem tudnak öblíteni, lenyelik a fogkrémet, és még ráküldenek 1 fél pohár vizet, belemosnak mindent a gyomrukba. felvilágosított a fogorvos, hogy a gyerekfogkrémek  -ha jól emléxem- kb. negyedannyi fluort tartalmaznak. úgy tűnik, hogy akkor csak nem olyan veszélyes, ha a gyártók erre  már odafigyelnek.
otthon pedig nem csak nyomtam a tubusból a fogkefére, hanem elolvastam, mi van a hátulján. és ezek mind rajta voltak. a gyerekeknek csak borsónyit nyomjunk a fogkrémből, ha az átlagostól eltérő táplálkozási szokásaink vannak (most nem tudom, hogy kiemelte -e a halat, majd újra megnézem, és javítom), konzultáljunk a fogorvosunkkal.
kérdeztem azt is a szakitól, hogy számít -e a fogkrém. azt mondta, igazából nem. úgyis az a legfontosabb, hogy a lepedéket, ráragadt cuccokat mechanikailag eltávolítsuk.
azért használjunk fogkrémet!
én spec. nem szeretem a fehérítőseket, mert nem haboznak. nekem kell a habzás élménye a fogmosáshoz. állítólag ezek a habzást kiváltó anyagok is elég károsak. a lushnak van vmi kímélő fogkréme. akinek van elég pénze, vegye meg azt. jelenleg 990 ft/ 40 db az 1ik változat. azaz 24,75 ft/db. egy fogkrém sokkal olcsóbb :(

jóga
szomorú hírt kaptam tegnap: elmegy a jógaoktatónk. 1 ideig felhagy az oktatással. azt mondja, pihenésre, feltöltődésre van szüksége. bele lehet fáradni ebbe is. majd 1x biztos újrakezdi. megköszöntem neki, hogy a tanítványa lehettem 1 évig. sokat fejlődtem. ő is látta, ő is megköszönte. hogy az igazán motiváló, amikor látja a tanítványokat, hogy jönnek, lelkesek meg fejlődnek. így ért véget 1 újabb szakasz az életemben... most kicsit sírok magamban...
ernő jól megdolgoztatott minket tegnap is, folyt rólam a víz annak ellenére, hogy már nincsen kánikula. reggel alig bírtam felkelni, és elborzadtam, hogy ha ennyire fáradt vagyok, mi lesz velem 7végén, amikor a gyerekek hajnalban jönnek át :) aztán rájöttem, hogy nem a fáradtság dolgozik bennem, hanem az izomláz.

bicikli
még mindig meg vannak huzatva a közlekedők. különös tekintettel a gyalogokra és a biciklisekre. elképesztő dolgokat csinálnak (vajon én is?). az autók között nagyobb biztonságban érzem magam,  mint a (gyalog)-kerékpárúton.
múltkor bringásreggelikor jöttünk balázzsal a batthyány tértől a gellért felé a bicikliúton, halálfélelmem volt. amúgy is csak az ellenkező irányban szoktam használni 1 db-on. fú. a szabadsághidat eddig sem szerettem, tél beállta előtt inkább kikerülöm, mert tele van őrült elemekkel a híd és környéke a gyalogosok által is használ6ó része, az úton meg nem szeretek menni. így hát átszoktam az erzsébet hídra hazafelé. befele a városba meg eddig is a lánchidat használtam, ha lehetett, ha nem.
néhány eset:
kanyarodok ki balra a csalogányra, erre elém sétál 1 csaj. inkább fut. általánosiskolásforma lehetett. persze telefonál, lefelé néz. húztam balra a kormányt, amíg jött. fel sem nézett, úgy kért bocsánatot. meg csüngött a kibaszott telefonján. ha elbassza 1 autó, akkor meg csodálkozik.
a lónyai utcában mentem. ugye ez 1irányú. jobbra van vmi parkolóudvar. jött ki 1 nő. csak jobbra tudott kijönni, de el se nézett balra. hihetetlen. ha meg ütközik, nyilván ő van legjobban meglepődve.

kedvenc illataim
száraz fenyő. biciklitúrakor felfele a szerpentinen a legszebb.
1 táska paprika
jázmin. és találtam 1 olyan jázminteát, aminek nem csak az illata jázminos, de az íze is. naggggyon finoooom.
hirtelen ez a 3 jut eszembe

Nincsenek megjegyzések: