2011. november 24., csütörtök

diesel

erával elmentünk tankolni. nem hiszem, hogy életemben csináltam valaha ilyet. illetve vmi rémlik, azonban az is lehet, hogy csak az érzés: hogy izgulok, hogyan kell vagy mi lesz, közben más megcsinálta helyettem. era beállt. sikerült lecsavarnom a kupakot. aztán nem ért el a pisztoly vagy micsoda az autóig. előbbre. most jó. benyomtam. jé, ezt 1folytában nyomni kell? meddig? tele? jesszum, honnan tudom, hogy megtelt? kattan. aha, és meg fogom hallani?! nehogy follyon kifele a gázolaj (most a follyon minek hullámozta alá?! teljes hasonulás van, nem? nehogymá pontosjével kelljen írni... folyjon. de...). pörög a számláló, pörög a számláló... hány literes? 50. 1x csak csatt-katt, leállt. visszahelyeztem, bementem fizetni.
...
otthon vacsorára eperlekváros-vajas kenyeret ettünk. era mondja, ugye milyen szuper ez az eperlekvár? anyáink azért tudnak. tényleg finom volt, de nem értettem, miért van olyan furcsa szaga. mi lehet ez a mellékíz? mellékíz amikor a kenyeret a számhoz emelem. na, mi? a mellékíz mellékszag volt: a tankolásnál a kezem beszívta a gázolajat, és az párolgott  bele az orromba, amikor haraptam. a gázolajízű eperlekvár :) ettem én már gázolajízű császármorzsit középiskolában a menzán, úgyhogy 1 gázolajízű eperlekvár sem lepett volna meg annyira.

hájas party
na, nem túlsúlyos vendégeket hívtam, hanem -mint olvas6tátok-, disznót vágtunk a 7végén, és tettem félre hájat hájastésztához. begyúrtam 1 adagot, és frissen akartam megsütni. ehhez pedig vendégek is kellenek, akik megeszik.
a vendégek cukik voltak 1-től 1-ig, örültem, hogy ilyen szépen összegyűltünk.
kamilla meg virág futkostak, mászkáltak az ágyon, kb. birkóztak. a kis cukik! kamilla kúszás közben ezt mondta nekem: így jársz, ha bulizol.   :)

a hájas tésztáról pár szót. volt ez a friss meg a fagyasztóból elővettem 1 adagot, amit kb. júniusban készítettem. először a frisset csináltam meg, mivel a régit a konyhában a pulton felejtettem, és eléggé megpuhult, visszatettem hűlni. a friss pedig a hűtőben nyugodott alapban. tapasztalat: a frissből sokkal kevesebb zsiradék sült ki, és finomabb is lett, mint a fagyasztott. de nagyon dúrván észrevehetően. nem tudom, hogy a nyers tészta hőmérsékletének/puhaságának volt -e szerepe ebben vagy csak a frissesség számított? a sütési hőmérsékletet tuti nem szúrtam el.
a hájas tészta meggyúrását nem úgy végeztem, ahogy horváth ilona javasolja: a hájat összegyúrtam liszttel, majd téglalappá alakítottam, hidegre tettem, és belehajtogattam a tésztába, ahogy a hajtogatott vajas tésztánál tanultam. ilonka az írja, hogy nyújtsuk ki az alaptésztát, és kenjük szét rajta a hájat, amit előzőleg hideg helyen tartottunk. ezzel van 1 kis gond: ha hideg a háj, nem lehet elkenni a tésztán. ezért  melegen kellene tartani, hogy szét lehessen kenni az alaptészta roncsolása nélkül. ez a tömbösített megoldás gyorsabb, és így eleget teszünk a hajtogatott tészták 1ik követelményének, azaz elég hideget biztosítunk az összetevőknek. ez érthető volt? mert az én fejemben 1etlen tésztává állt össze.
komolyan mondom, ott tartok, hogy jobban szeretek rétestésztát gyúrni, mint kelt tésztát dagasztani. annyira bírom, hogy összegyúrom, golyóvá formázom, félreteszem. és ekkor még 1enetlen a felülete, kis göbös, negyed óra- 20 perc után pedig csodásan kisimul. a bagett is ilyen. az gyönyörű. 1x majd lefényképezem.
a hájas kiflikről nem csináltunk képeket. tegnap csömöröm volt már tőle, ám most megenném.
borcsa, vajon hogy lehetsz? sok volt a málnapálinka, ugye? :)
én álmos vagyok, már megint kb csak 4 órát aludtam. megborul minnyá a fejem. nem is álmos vagyok, hanem olyan furák a szemeim...

Nincsenek megjegyzések: