2010. szeptember 23., csütörtök

szilvileves

a szilvát ált. szilvinek mondom, és szinte mindig eszembejut róla általános iskolai osztálytársam, szilvi. akit a matektanárunk, az izanéni folyton le-szilvázott. akkor viccesnek, barátkozónak, és nem sértőnek gondoltam ezt a megszólítási módot, de nem vagyok bent biztos, hogy szilvi is így érezte.
mert az izanéni elég különös volt. szinte rettegtünk tőle. még az is, aki vágta a matekot. igazságtalan is volt soxor. vagy nem soxor? 2re emléxem:
1) f.l. osztálytárs elég gyenge volt matekból. és a tanulás sem érdekelte. 1x izanéni felszólította, s elmondta a helyes választ. és atanár nem értette meg. nem akarta megérteni. az egész osztáyl bizonygatta, hogy ő jót mondott, és nem hitte el. a jó matekosok is kiálltak mellette. tehetetlen düh. ez volt bennem. az ilyet hogy lehet megoldani 12 évesen? és ez csak 1 apróság volt.
2) ez is kb 6.-ban lehetett. betegség után voltam, kihívott a táblához. a fordított/egyenes arányosságról volt szó. ezt én nem tanultam meg, hiányoztam, amikor vettük, hát nem tudtam mit mondani. cseszegetett. és akkor kihívta m.h-t, aki rossztanuló volt meg kicsit beteg is, ő megmondta. ez alapján kikövetkeztettem a másik arányosságot, de akkor már nem voltam hajlandó megszólalni, mert oylan bunkó volt velem a tanár. ezért ő bosszúból, nem engedett a helyemre ülni, egész óra végéig az ablak előtt a radiátornál támaszkodtam. nem volt kellemes érzés. aztán jött margitnéni, az irodalomtanárunk, akit mindenki nagyon kedvelt, egy megértő, kedves nő volt. és kérdezi: mi történt? a tanáriban az a hír járja, hogy sztrájkol a 6. b.

azt akartam leírni, hogy paradicsomos szilvalevest főztem így:
50 g kimagozott szilva
400 g paradicsom. én 1 doboz hámozott paradicsomot vágtam bele
1 közepes vöröshagyma
fél liter alaplé. én húsleveskockából csináltam. inkább 4 dl legyen
kakukkfű
2 tk. cukor
1 tk. őrölt fahéj

bors
evéskor egész szilva

olajon megdinszteled a hagymát. rádobod a szilvát. paradicsomot levestül, ráöntöd az alaplevet. felforralod, beleteszed a fahéjat, cukrot, sót (kb 1 tk-lal tettem), borsot. kb 10-15 perc főzés, összeturmixolod. hidegen finomabb. kimagozott szilvát dobálsz bele, s megeszed. nyam

ez volt az eredeti

nagyon fincsi. izgi ízek.

a palóc rizottót immár harmadszorra is elkészítettem. ez lett a legjobb. nagyon brutálisan gazdag füstöltíz. nyamm.

nem voltam CM-en. hallom, a yard leszerepelt megint. rettenetes. mindig elbasznak valamit. helyette hajniéknál voltam gyereknézőbe. a nagyobbik kislány annyira aranyos. közvetlen, ugrál rajtam. meg tökjól nevelik. már annyi kisgyerekest láttam, hogy ha 1x lesz saját gyerekem, akkor sok nevelési trükköt tudok majd addigra.

kamilla soxor mond meglepő dolgokat. otthon kajáltunk a konyhában, és 1x csak kijelenti tesómnak meg nekem: ti 1formák vagytok.

áhh, nem jut eszembe semmi. csak az, hogy fázik a lábam. és ma megérdeklődöm a téli biciklis cipőt. hátha úgy jobb lesz nekem. szertnék 1 bírkát, amit mindenhova magammal cipelhetek, és csak ráteszem a lábam, belenyomom a szőrébe, s melegen tartja.


Nincsenek megjegyzések: