2012. február 10., péntek

paprika

MI EZ?
most hogy ferkó feladta, én megválaszoltam neki a kérdést: mi az a mikulászacskó az 1ik előző bejegyzésben?
az kérem, sült kápia paprika héja.
nagyon állat volt ez a paprika. betettem 3 darabot a sütőbe, és a nagyfelületű grillt kapcsoltam be. közben rápillantottam. és igen érdekes változáson ment keresztül a paprika. a fűtőszálhoz közelebb eső fele szinte megüvegesedett, áttetsző lett. ilyet még nem láttam. aztán megfordítottam, és ez a tulajdonsága eltűnt, hiszen elkezdett összeszottyadni. sütés után bevágtam 1 műanyagzacskóba, majd 20 perc múlva erőt vettem magamon, és kibontottam, hogy akkor most megpucolom. és láss csodát: nem kellett erőlködni, a paprikák gyakorlatilag kicsúsztak a külső héjukból. fél perc alatt készen voltam. pontosabban több, mert forró volt még a paprika, és kapkodtam a kezeimet. amikor csíkokra vágtam, éreztem, hogy még sülhetett volna, ám olívaolajjal és fetasajttal összekeverve tökéletes lett. vmi fantasztikus ez a 3 élelmiszer összekapcsolva.

hideg van. ha kimegyek, már csak a fejemre húzok 1-2 dolgot meg felveszem az aldis futódzsekimet. brrr. ezt akartam, hogy tél legyen. jól megkaptam :) hát minek? úgysem megyünk túrázni...

...

elfelejtettem közzétenni. sebaj, folytatom.

vér
a lehel piacon időztem pénteken, amikor arra lettem figyelmes, hogy véradás van a galérián. hát felkopogtam. csattogtam össze-vissza, nem találtam a helyet. a búcsú utcai oldalon. ja, csak nemtom ki tudja, melyik a búcsu utca... végül levándoroltam az alagsorba, mert olyan plakátot talláltam, hogy ott lesz, és a hangosbemondógép pont ekkor tartott szünetet. én meg elbizonytalanodtam: lehet alagsort szajkózott, nem is galériát? már untam a patentcipőben való gyaloglást nagyon, de mondom, ha minden vágyam az volt, hogy a piacon adhassak vért, akkor megkeresem már akármennyi időbe is telik. végül a galérián volt a véradás 1 eldugott helyen. kivártam a soromat, megküzdöttem az adminisztrációval (felhívta a hölgy a figyelmemet. úristen, így néz ki a taj kártyája! jézusmáriaúristen! ideje lenne újat csináltatni. megnyugtattam, hogy el lehet olvasni, akkor minek csináltassak újat? azt nem tettem hozzá, hogy nem költök rá, amíg nem muszáj). elkezdtem kitölteni az 1oldalas kérdőívet. a szokásos kérdések szerepeltek. persze amikor rákérdeztek: egészségesnek érzi magát? akkor beikszeltem, hogy igen, azonban az igazat megvallva nem éreztem ezt 100 %-ban. ujjbökés után ez be is igazolódott: alacsony a hemoglobinom, így 3 hónapra kizártak a véradásból :( azért még be kellett mennem szerjózsához, a szovjet orvoshoz, aki ezt felvéste a papíromra. így lógó fejjel hagytam el a helyiséget. az 1ik vérellátós nő vígaszképpen adott 1 almát meg 1 rejtvényújságot- mindneki ezt kapta.

lógó fej
mostanában, úgy 3 hete, fájt a nyakam. nem tudtam előre hajtani. oldalra mozgott, de előre nem. enyhén korlátozottá vált a mozgásom. bosszankodtam miatta, és nem értettem. javasolták, hogy keressem fel a  keleti pu. környékén működő akkupunktúrás kínai orvost, aki nagyon szuper. a tanfolyamon az 1ik társam megmasszírozta, de akkor k. nem használt neki.
aztán érlelgettem magamban ezt a kínai arcot. vajh mennyibe kerülhet? hányszor kell majd elmennem? mi a fenétől fáj? megkerestem a neten, elkezdtem elolvasni a kezei alatt meggyógyult betegek hálálkodó leveleit, s úgy döntöttem, akkor ezen a 7en felkeresem. erre mi történt? elmúlt a nyakfájásom!
... közben újra elfeküdtem a nyakam?

és: ...
baromi régen írtam. ez az inaktivitás hete. elmentem téli álmot aludni. nemkéne. ilyen hidegben aludni? no, szánjunk pár sort a hidegnek. gondolom, mindenki -vagyis sokan- foglalkoznak vele. én nemtom, mert nem nézek híradót, semmi információm, csak az emberek szájából hallom. a koponyeg.hu-t persze időnként meglátogatom, és bízom benne, hogy -15-nél melegebb lesz 7végén, amikor is kimond6juk: pig-ment.
1 hete azt mondtam, hogy minek ez a pánik, tél van, ez régebben hideggel járt. azonban tegnap megváltozott a véleményem. budáról a nagyváradtérig tekerve -nem is volt túl hideg, kb -7 fok-, széjjel-fagytak az ujjaim, és mérges voltam, dühös voltam, hogy nincs olyan kesztyű, amiben ne fáznának az ujjaim, hát az eszkimók mit viselnek? hol vegyek kesztyűt? ezt a síkesztyűt esztergomban turkáltam. sajnos gyaloglás közben is ugyanúgy fázik/fáj benne a kezem, mintha bicikliznék. csak később következik be a fájdalom. igen, a fázás fájásba megy át. azt elmondom, hogy hamar kiengedett a kezem, ui. engedtem rá fél percig hideg vizet, miközben még rosszabb volt, ám 1-2 perc múlva átforrósodtak a kezeim. melegvízzel ne próbálkozzunk, az katasztrófa- én tudom, kísérleteztem.
szóval 1 7 alatt a hidegtűrőképességem a nullához közelít. és nem várnak ránk sokkal melegebb napok...
amikor kinyitom az ajtót, és kiteszek 1 ételt/italt hűlni, mindig hálás szívvel gondolok arra, hogy milyen jó, hogy nem vagyok hajléktalan, milyen jó, hogy tudunk fűteni.

ó, franc. otthon hagytam a fényképezőgépemet, pedig olyan jó képeket csináltam. így csak 1 kép lesz, a szokásos rejtvény.

bicikli
a hidegben kis rész volt a biciklizésről. a nyavajgásom, hogy mennyire fáznak a kezeim. megoldást kell találnom
orsi javaslatára letakarítottam gizit. a mediline előtt parkoltam fél napot, közben az idő engedett, nekiállt olvadni. amikor megláttam gizit, majd hanyattvágódtam. néhol több mm vastagon borította a só. elképzeltem, ahogy szétesik alattam a bringa, mert nem törődök vele, csak használom. hazafele bementem 1 benzinkúthoz, és nagynyomásúval lecsapattam róla sót. más tartós koszokat ez sem vitt le. mielőtt nekiláttam volna a munkának, 5 percig tanulmányoztam, mit kell csinálni. azt írja, ne tartsa merőlegesen a pisztolyt (?), mert visszafröcsöghet a víz. elképzeltem, hogy csupa víz leszek a mosástól ebben a hidegben. akkor 10 vagy 50 cm-es magasnyomásút válasszak? legyen 10. félelmeim nem igazolódtak be: nem fröcsögött a víz a testemre, sőt úgy láttam, hogy alig jön. de vitte a koszt, úgyhogy a látszat ellenére jól működött. nem tudom, hogy hideg- vagy melegvizet nyom ki a gép, nem értem hozzá, nehogy lyukat fúrjon a kezembe. a só eltűnt. otthon villámgyorsan letörölgettem a gizit, majd beolajoztam a láncot, és behúztam a lakásba. ekkorra már totál átfagytam, órák múlva melegedtem fel rendesen.
továbbra is ezt gondolom: a kamásli 1 istenáldása.

gyerekek
jó játszottunk szerdán. nincsenek szavak. virággal nemtom mi történt, felkéredzkedik a kezembe, sőt, ezt még nem is írtam, múltkor elaludtam a karjaimban.még sosem aludt el kisgyerek a kezemben. annyira bírom, amikor nekiállnak futkosni zenére a szobában. körbe-körbe. én vagyok középen, fogom a gyerekek kezét, és áramlanak körbe. néha én is beállok, és hárman pörgünk. aztán felülnek a hátamra, és elmegyünk a sivatagba. virág mindig zsip-zsupolni akar, kamilla meg 1 táncművész, hajlik, mint a gumikötél :)

állatkert
ma ismét kibővített kínálattal várja a látogatókat az állatkert wekerlei kihelyezett tagozata:
+borzas: bori kölcsönbeadta 7végére a kutyáját
+borka: őt már ismerjük, az 1. kutya
+geri: őt is. az 1. gekkó. a 2. folyamatban
-kennyk: a tücsköket felfalta geri
+joya: a 2. kutya
igen, már 2 állandó kutyánk van. többesszámot használok, amíg erával lakom.
összefolyik az idő. nem is tudom, mikor jött joya. 2 hete vagy 1? a kis labrador. vagy keverék? nevéhez hűen keresi a földi élvezeteket: szereti a bort és szívesen turkál a kukában. bár ez utóbbiról 1 hajléktalannak nyilván más lenne a véleménye. vizeletét nehezen tartja. de ki fog gyógyulni az inkontinenciájából. tanulékony: már visszahozza a kesztyűt, sőt a papucsot is arrébb cipeli- igaz kérés nélkül.  borkától megtanulta: ha ők kelnek korábban, akkor odajön üdvözölni. én megsimogatom a kutyákat. igaz van még javítanivaló joya jóreggeltjén, ui. a fejemet kezdte el harapdálni 10 sec után. kénytelen voltam felkelni, és rászólni. lenyomtam a földre. a kutyáknak nem lehet mérgesen mondani a nevüket. azt kell mondani nekik, hogy nem, nem szabad. a nevükkel nem lehet rájuk szólni, mint 1 gyerekre/emberre. bár lehet gyerekre sem kéne, de ezt tanultuk meg.
era szerint elég gyorsan hízik a kiskutya. én nem látom. úgy néz ki, mint 1 malac. vicces.
közben meg darabokra törik az imidzsem- megszeretem a kutyákat... mindig felül kell vizsgálni a gondolatainkat, nézeteinket. jogunkban áll megváltoztatni. az asszertiv kommunikációban is benne van ez. végül is rugalmasnak kell lenni, nem topog6unk 1 helyben. változunk. és ez nem feltétlenül jó, nem feltétlenül rossz, csak ez van.

feldmár
olvasom a srác könyvét, és nagyon érdekes dolgokat ír. átértékeltem a gondolataimat az LSD-ről. feldmár terápiás célra használja az LSD-t. igazából eddig semmilyen információm nem volt a szerről. ilyen megközelítésre nem számítottam. tetszik ahogy a faszi gondolkodik.

dió
gyanúsan jó az arcbőröm. persze pizlik meg száraz, mert a menetszelet nem bírja, de alig vannak rajta pattik. először azt gondoltam, hogy arctisztítót váltottam, s emiatt ez a (+) változás. aztán arra jutottam, hogy amióta naponta 10-15-20 szem diót megeszek, azóta nézek ki így. tehát segít rajtam a dió. mivel magam pucolom, ezért nem tudok megenni annyit, mintha már héjatlan lenne, így nem adagolom túl. ennyi olajosmagv szépít. már csak a hajammal kéne vmit csinálni. most nagyon nem jó. levágattam, de jól megszárítani nem tudom... csak ha 5x beleizzadok meg 2x belefüstölődök, akkor áll jól... és szerencsére a füstös kocsmák száma jan. 1. óta csökken. a hajamnak gáz, viszont a tüdőmnek kellemes.

málé
írok vmit kajáról is. tegnap rögtönöztem 1 kukoricamálét. ha már 1x megvettem a kukoricadarát, ui. felbuzogtam n.zoliék kemencében sütött máléján. era kinézte a neten, hogy a puliszkában a
víz : kukoricadara = 3:1.
felütöttem 5 megfagyott és kiengedett tojást, fehérjét habbá vertem, kitettem a teraszra hűlni, s reménykedtem, hogy borkára nem jön rá a szükség és rohan ki útközben megkóstolva a tojáshabot (a húslevessel így tett:). a sárgákat 5 ek. cukorral és 1 cs. van.cukorral kihabosítottam, a végén csurgattam bele 1 kis olvasztott margarint is. beleborítottam 1 romlástól megmentett cserpes natúrjoghurtot. ez 1-1 bögre. még 1 bögre vizet hozzáadtam, aztán belezúdítottam 1,5-2 bögre kukoricadarát. végül beleforgattam atojáshabot. kizsírozott és lisztezett tepsibe öntöttem, pötyögtettem rá lekvárt, majd 200 fokon 25 perc alatt megsütöttem. sikerült eltalálni az arányokat, igen finom lett. nem akarom megmondani, hogy mennyit ettem meg belőle :)

most pedig abbahagyom.

1 megjegyzés:

ferkó írta...

hát nem érkezett megfejtés erre a nehéz feladványra, akkor tippelnem kell, pedig nagyon kiváncsi voltam, mi lehet ez...szóval a tippem legyen mondjuk lefagyasztott sárgadinnye golyó :)