2010. április 20., kedd

szalonna

előbb a cím, aztán a 7vége tapasztalatai és tanulságai

szalonna
tegnap l-éknál voltam kis bor, pálinka. mivel a prátert lemondta a 3. hermanos, így az ő lakásukban ittunk meg beszélgettünk (fordítva). így jobb is volt, legalább nem füstöltem föl magam. vacsoráztunk hideget. házi sonkát meg szalonnát a megmaradt bagettemmel. fú az a szalonnaaaa! éppen oylan finom volt, mint a miénk! meg is kaptam ajándékba a maradékot. elképesztő. ránéztem, és megvolt benne a lehetőség, hogy ez fincsi lesz. ú és pont olyan, mint a miénk! sőt lehet, hogy jobb. na holnap vagy ma este összehasonlítom. az a dúrva, hogy életemben ez a 2. szalonna, ami igazán ízlik. ettem sokfélét, de mindbe volt vmi furaság. a mi szalonnánkat ha megpirítom túróstésztához, az megpirul valóban, ropogós lesz, mint a csipsz. nem gumis. a tormaleveshez kiváló. ha nincs otthoni házi szalonnánk, akkor a tormaleveshez vétek bármiylen más szalonnával próbálkozni.
a sonka is ugyanilyen kellmes meglepetés volt. de a szalonna volt a nagy flash tegnap.

kolbász
tesóm mesélte, h főcuki festett nekem. kifejezetten nekem. kérdezte: "és mit festesz az andinak?" mire főcuki: "kolbászt." ez mekorra mááár!

bagett
először is, itt van a receptje
nagyon szimpatikus lett ez a bagett recept. kísérleteztem, 2féle lisztből csináltam meg. csak kenyérlisztből szabad, ez lejött. ugyanis a simalisztes tészta kezelhetetlen lett. túlságosan ragadt. a kenyérlisztes is ragadt 1 kicsit. kevesebb vizet fogok ezután beledagasztani. amúgy döbbenetes, hogy 1 kiló liszt és 3 g élesztő keveréke hogy megkel, ha elég időt (~ 1 nap) adunk neki. sajnos nem lett olyan könnyű, mint amire számítottam. ezt a sütésnek tudom be. 1xre betettem 2 tepsi bagettet sülni, és amíg rendezgettem a tepsiket, annyira lehűlt a sütő, hogy nem tudta hirtelen felhúzni a tésztát a kb 190 fok. hibáztam. ezentúl csak 1 tepsit teszek be villámgyorsan, a gőzt is előtte állítom elő, a légkeverést elfelejtem, megy majd az alsó-felső sütés. így gyorsabban megsül. a többi bagett meg addig elkeleget valamelyik sarokban. menőzni akartam, de csak félig sikerült..
a habcsókos kalács viszont nagyon finom lett, hiába fikázta azt is a főnököm. neki még eddig semmi se tetszett. ez a stílusa, nem veszem fel.

tegnap megettem 1 tábla csokit este. rettenetes. valahogy vissza kéne fogynom a húsvét alőtti állapotomba. talán jár6nék reggelente tesómmal edzeni. és akkor az esti italozásokat is csökkenthetném. anyagilag baromi jól járnék. és fizikailag is. tavaly megtapasztaltam, hogy 1 reggeli 2-2,5 órás tekerés mennyi pluszt tud adni. ennek fényében átgondol6nám a dolgot. meg kéne 1 jó nyereg. hiszen a konán szét van fesleve a régi. meg 1 jó cipő. én abban az adidasban kikészültem tavaly a velence 10x-en. meg túrán is. vagy valamit baromira nem állítok be. nem csdak a kertművelést és a sütögetést kéne tudományos alapokra helyeznem, ahnem a biciklizést is. végül is ez a hobbim. ne szúrjak ki magammal folyton...

veteményes
öntözni múlt 7en sem kellett. nem vagyok túlzottan megelégedve az eredménnyel, lassan fejlődnek a növényeim. több trágya kellett volna... meg fátyolfólia legalább a retekre meg a salátára. ki1eltem a retket meg a salátát. a kapor-sárgarépa sorokat még nem ritkítottam ki, mert nem látszanak túl jól a növények. a petrezselyem épphogy csak kikelt. botrányosan lassan fejlődik. olyan magot vettem, ami gyökeret nem ad, csak levelet. kár volt. lehet még próbálkoznom kéne gyökeressel is. őszre csak alakulna valami. a paprika és paradicsom kezdeményeket természetesen nem tűzdeltem szét 7végén, pedig nem ártana már külön pohárban lenniük, hogy jó erőre kapjanak. a végén még az lesz, hogy palántát kell vennem...

szombat
a biciklis virágos mgmozdulásra én sem érkeztem időben... szerencsére an. mégis eljött, pedig benne bíztam legkevésbé, ui. mindig annyi dolga van. így elidőztünk, amíg gyögyikéék 1 órás késéssel befutottak. b. meg elaludt. gy. rengeteg szendviccsel készült, és 2. ránézésre utálta ezt a rendezvényt. ezért elhívtam mindenkit a wekerlére. nagyon szép idő volt. és felavattuk így a kiülős kerti izét. hazafele bemutattam, hogy biciklizek én, nem voltak túl lelkesek a látványtól. pedig nem tettem rá 1 lapáttal sem. és direkt lassan mentem. nem mintha én lennék a leggyorsabb biciklis a városban, sőt.
a többiek vettek sok sört az intersparban, közben a-val nekiálltunk a bagettkészítésnek, pontosabban előkészítésnek.
jó hangulatban telt a délután, annyira örültem, hogy így összejöttünk. szeretet van. györgyikét felköszntöttük, ügyesen eltitkolta, hogy hány éves hehehe. 1 remek tortát készítettem neki. félig saját kútfőből. dzs, kösz, h szóltál, hogy a lidlben le van árazva a mascarpone :)
gy. leírta a blogjában, hogy mikről beszéltünk. én most már lusta vagyok újra. az úgyis szórakoztató, ahogy megfogalmazta.
és valóban hisztizett ám a tündérgyárban. én maradtam legtovább ottan. annyira jót beszélgettünk meg röhögtünk! áhh. és mindenre emlékszem a hazaútból.

Nincsenek megjegyzések: