2013. április 29., hétfő

körök

mi ez (a vonal)?
bicikli
a fehér megint a szervizióban van. most a középrész a problémás. ez már múltkor is gond volt, de a probike-ban szombat este 6-kor megnyugtattak, hogy 100 km-t még nyugodtan el lehet vele menni. ideges voltam ám akkor. amikor gurultam le az istenhegyin, hallottam vmi zajt, ami nem a szokásos: két kulacstartó összerezeg, hanem vmi új. otthon megrázogattam a biciklit, s a hajtómű felől jöttek a hangok. megrángattam. lötyög. nemkéne. kimentem, megrángattam a kristóf biciklijén is, hát az stabil. akkor itten baj van. tesómtól telefonos segítséget kértem, aki átirányított gáborhoz, hogy neki minden eszköze van, vele nézessem meg, ő is tőle kérte kölcsön. gábor nem bíztatott nagyon. ekkor eszembe jutott tamás, mégiscsak övé volt a bicikli, jól ismeri. ő ellátott tanácsokkal, ha ez van, ezt csináld, ha az van, azt csináld. ezt elmondtam gábornak, akinek eszébe jutott, hogy a probike szombaton is sokáig nyitva van, menjek be, kérdezzem meg. tőlük meg a fentieket hall6tam.
így indultam a mészkőemberen. persze megint elbasztam, mert a vácig biciklizés bemelegítésnek nem rossz, de a rajtig kellett várnom vagy másfél órát, s nem ártott volna tekerni 1et előtte. mekkora barom vagyok. tavaly is ez lehetett a hiba. mind1, az 1. 2 helyen úgyis versenyzők végeztek, sokkal jobb idővel, mint én. most elég sok volt a korombeli tyúk. vagy 21-en voltunk a felnőtt nő kategóriában. korábban feleennyien.

barkács
elkezdtem felragasztani a köröket  a lámpára. a ~180 db elfogyott, és  csak félig jutottam. újabb körkivágás és festés, viaszolás következett.
ja ezt a vágólap sztorit le se írtam még. beláttam, hogy muszáj vágóalátétet vennem, különben szívás lesz a körökkel. majdnem 4000-ért meg is vettem az olfa A4-es (legkisebb) vágóalátétjét. és basszus, ez valóban öngyógyuló. simán vágtam ki vele a köröket, saját hibámból rontottam 1-2 db-ot. nem kis munka, 144 db d=70 mm kör kivágása közel 2 órát vett igénybe.
sokáig tanakodtam, mi lehet az a rit dye. ez volt az eredeti receptben. az angoloknál/amcsiknál vmi festék, ami köznevesült. a képek alapján, textilfestékre tippeltem, s azt is kezdtem el keresni itthon. olyan, amit vízben oldasz fel, és megfőzöd a ruhát benne. találtam columbus márkájút körmenden a hobby boltban. elég olcsó volt. csak narancsot meg skarlátvöröset vettem. aztán kitaláltam, hogy sárga-narancs-piros vonalon szeretném a lámpát, ezért a sárga után vadásztam 1 db-ig. végül a wekerlén a hobby boltban tudtam rendelni napsárga színű textlfestéket. itt olcsóbb volt, mint körmenden. mondta a nő, hogy ezt viszik, ez az olcsóbb, és jó is. 
a körkivágás után jött a festés. nem akartam 1színűt, hanem tarkát, mint az eredetiben. persze nem értem el azt a 6ást, hanem vmi egészen mást. meg kellett fejben tervezni, hogyan is fessem be őket:
  • sima nap
  • sima narancs
  • sima piros
  • pirossal fröcskölt nap
  • pirossal fröcskölt narancs
  • naranccsal fröcskölt nap
  • nap viaszfolttal, később pirosra festve (a képen)
  • narancs viaszfolttal, később pirosra festve
  • nap viaszfolttal, később narancsra festve (a képen)
ezt így kimatekoztam. feloldottam a festéket melegvízben, beáztattam a köröket, míg befogta őket a festék. nagyon szép textúrák jöttek ki. főleg úgy, hogy ha 1másra tapadtak a korongok a festékben is, meg később száradás közben is. úgy raktam száradni zsírpapírra, hogy némelyek fedjék 1mást.  nagyon állati. köszönjük az alkotónak ezt a jó 5letet. még van 1-2 bigyó a fejemben, ahol hasznosítani fogom ezt a festésmódot.
tehát kicsit száradtak a korongok, s utána fröcsköltem rájuk sötétebb színt.
már majdnem végeredmény
amikor totál megszáradtak, olvasztottam viaszt (azúr vegyszerbolt, józsef krt. 60, paraffin viasz pasztilla 1100 ft/kg), s ráöntöztem a körökre.
aztán ezek megszáradtak, s újból festékfürdőbe merítkeztek.
száradás után kimártottam őket viaszba. 1 kicsi részt szabadon (szárazon) kell hagyni, ui. oda kell nyomni majd a ragasztót.
a viaszos kimártás azért szükséges, mert így fényáteresztőbbé válik a papír. kimártás után újra a zsírpapírra tettem a korongokat. az a fele került felülre, amelyik a lápán is kifele fog nézni. ui. ahogy letettem a zsírpapírra, azért 1-2-3 ponton összegyűlt a viasz a karikákon.
száradás után lehet ragasztani. ehhez tényleg csak a ragasztópisztoly jó. szerencsére 1x a mutter rendelt 1 ilyet, és legalább erre nem kellett beruháznom. a kis szerkezet zabálja a ragasztót, még 1 csomaggal kell vennem. (415 ft/10 db kicsi)

nna, akkor a főbb összetevők:
lámpa, 2000 ft
3 csomag textilfesték, 750 ft
körkivágó, 3150 ft
vágóalátét, 3685 ft
4db A1 180 g/nm papír, 360 ft
2 csomag ragasztó kicsi pisztolyba, 830 ft
0,3 kg paraffin viasz, 330 ft

szumma: 11105 ft. meg a sok munka.
nyereség: ez a szép lámpa és a sok új tapasztalat

Nincsenek megjegyzések: