2012. június 28., csütörtök

dave & melanie

pisztáciás csiga :)
akkor most magyarul.
szombaton írt melanie 1 emailt, hogy ő ás a párja kaliforniából jönnek, és kéne nekik szállás 1 napra. mostanában elég sok embert visszautasítottam vagy nem is válaszoltam nekik ): így lelkesen válaszoltam neki, hogy jöhetnek hozzám kedden. végül csúsztak 1 napot, de ez nem is baj.
azt se tudom, hol kezdjem.
annyira jó volt velük tölteni az időt! csak mosolyogtunk meg nevettünk, és érdekes dolgokat tudtunk meg 1más országáról. és gyakorol6tam az angolt. olyannyira, hogy még telefonálnom is kellett. persze nem sikerült dave-et útbaigazítanom, kicsit eltévedt, úgyhogy inkább legurultam értük a batthyányra, ahol már 1 magyar csóka beszélgetést kezdeményezett velük.
tiszta izé... már angolul álmodtam, és angol kifejezések meg szavak jutnak eszembe. ezt sosem gondoltam volna korábban, hogy ilyen lehet. 1 nap,... mit 1 nap, 1 este után.
a pálinka ízlett nekik nagyon, megittunk 2 üveg bort, amit ők hoztak, és én meg spenótos-zsályás makarónival vártam őket.
nagyon sokat dumáltunk mindenféléről. kb. 94 %-át értettem a beszédüknek. ez elég jó arány.
nem tudok minden témát visszaidézni, de pár talán eszembe jut.
ők san fransisco környékéről jöttek. kalifornia alpban híres a mezőgazdaságáról, a borairól. azt mondják, ha nem lennének a mexiikói illegális, alulfizetett, rabszolgaként tartott munkások, a kaliforniai mg, de különösen a borászat nem lenne sehol. szidják, őket, közben meg a mexikói emberek keze munkájának az eredményét isszák. és ott a fehérbőrűek csak munkafelügyelők, nem látod őket konkrét fizikai munkát végezni, míg az USA közepén mindent megcsinál az átlag amerikai is. ja. mondjuk, ha fizikailag közel lenne hozzájuk 1 rossz helyzetben lévő ország, aminek a lakói kizsákmányolva is jobban élnek, mint hazájukban, akkor előbb-utóbb átalakulna kaliforniássá a munkáltató-munkás viszony. szerintem
aztán azt mondják, kalifornia ország az országban. ott teljesen másképp élnek az emberek, mint az usa többi részében. aki sportol, az vérkomolyan veszi. ha látsz 1 embert tekerni, akkor ő sportol, nem cigizik, nem iszik, nem drogozik, odafigyel arra, hogy mit eszik. viszont ők nem használják közlekedésre a bringát. ha 500 m-re el kell menni kenyérért, akkor: autó.
és ugye ott baromi sok a nagy autó, mintha kamionokban ülnének a vezetők. dave azt mondja, ha valaki autóban (vagy iilyen nagy autóban?) ül, azt úgy kell tekinteni, mintha fegyver lenne nála.
a biciklisek így az utakon az autós elbírálás alá esnek, és meglepődtek, hogy nyugat-európában a bicikliseknek mennyi mindent szabad.
és ha jól értettem, ők az osztrák autósokat is veszélyesnek ítélik meg meg az itteni közlekedést, ahogy elnézik pest utcáin tekergőket.
amúgy tanárok, dave latint tanít, melanie művészetet. ő helyettesítő tanár volt, vándorolt iskoláról iskolára. szüleik hippik és művészek.
vacsora után nekiálltunk rajzolni meg festeni. melanie hozott magával vízfestéket és ecseteket, dave is cipelte a rajzeszközeit, de levesztette a táskáját bécsben...
szóval ott rajzoltunk meg dumáltunk. miről  még? áhh, kiment a fejemből.
környezetvédelemről is meg a politikusokról.
és szerintük is otthonos a lakásom :)
ma a balaton felé veszik az irányt, aztán le, délre, horvátországba.
hát csodajó este volt ez a kaliforniai bringásokkal!
amikor melanie belépett a lakásba, és meglátta örnit, felkiáltott, hogy dejó, örni volt az 1. szó az életében, amit kimondott :) :) :)
az ő városukban van 1 olyan kocsma, ahol 101féle -igen, százegy- csapolt sört mérnek! nem semmi.
amerikában mások a léptékek, ha ott elmész biciklitúrázni, mindent kell magaddal vinni, mert nincs olyan sűrűn kemping meg szállás, mint európában. csak 1x megtapasztalhassam. nagyon kíváncsi vagyok. én még rosszfej amerikaival nem találkoztam.

piac
pofátlanul drága ez a fény utcai piac. a cseresznye kilójáért 1es árusok 1900 ft-ot is elkértek. a legolcsóbb is 800 lehetett. jó, jó, gyönyörű cseresznye volt, de akkor is horror áron. a legolcsóbb a sárgadinnye meg a banán. de mind2nek sok a szemetje...
a fővám téren fele ennyiért lehet majdnem ugyanilyen szép cseresznyét venni.

1 megjegyzés:

ferkó írta...

Tényleg azt mondják, hogy kalifornia más. Mondjuk én nem sokat bicikliztem otthon, meg San Francisco környékén sem, de itt nem sokat vacakolnak bicikliutak építésével, hanem az útról van leválasztva egy kb 1 méter széles sáv, ott lehet tekerni, városban, városon kívül. Elég kényelmes, tágas, otthon nemigen láttam ilyet... a fájdalom az, hogy itt van, nagyszerű, és mégsem használják.