2012. június 12., kedd

hárs

volt szerencsém ö-v mászkálni a városban az elmúlt 2 7ben, nem csak a szokásos útvonalaimon tekertem. rengeteg fa és zöldterület mellett elhaladtam, s asszem most ért a tetőpontjára a hársfavirágzás. olyan tömény illatot árasztanak magukból, hogy majd lefordulok a bicikliről. i-má-dooom. mindenen át6ó illat. nem számít a szmog, a hársfa annál is erősebb. kár hogy nem örökké virágoznak. annyira jó lenne hársfaillatban tekerni egész évben.

izomláz
a velence 10x óta 1 7ig folyamatosan izomlázam volt. már nagyon untam. rádolgoztam vasárnap az eperszedéssel, ekkor a kapálóizmaimba szuperponálódott az izomláz.
szerdán újra az eperföldön találtam magam, azonban a 7végét akkorra még mindig nem pihentem ki. kapálóizmok újra bedurrantak.
csütörtökön jógázni voltam, így az egész testemben izomláz volt.
szombaton újra epret szedtem
vasárnap reggel már eléggé kész voltam, és nem volt sok kedvem elmenni tekerni, bár a 7 közepén még lelkesen készültem az alcsútdobozi víztoronyhoz.
lepusztítottam magam amennyire tudtam úgy, hogy alkoholt sem ittam :)
mellesleg szombat éjjel annyira eláztam a nagy esőben, hogy vasárnapra nemhogy a kesztyűm, de még a cipőm sem száradt meg. és vizes cipőben amúgy sem lett volna élmény tekerni, akkora meleg nem volt. vizes kesztyűben sem. kesztyű nélkül meg k. szar.
így megreggeliztem, és visszafeküdtem aludni, mely tevékenységet fél délig folytattam. rámfért már 1 kis ágynyugi :)

eper
1 7 alatt 6000 ft-ot elköltöttem szedd magad eperre. ennek 1 részét megettem, főztem belőle dzsemet, készítettem panna cottát, epres joghurtot és turmixot, sütöttem belőle sütit, és valamennyit elajándékoztam.
a süti félsült állapotban a képen. a sült még homályosabb lett. nem jöttek ki jól a színek, élőben szebb volt. brutál csokis linzertészta volt az alapja. legközelebb kevesebb kakaót teszek bele. de hálás anyag, ui. nem kell bele tojás. a krémbe is csak 1 sárgája meg 1 egész tojás kell. és persze tejszín meg csoki. kicsit sokáig sült a torta, ui. nem vettem figyelembe, hogy az eper kiereszti magából a nedvességet sülés közben. mind1, rányomtam a grillt, így nem égett oda az alja.
a szezonban volt szerencsém 3 eperföldet letesztelni. most már csak utólag tudom mondani az okosságokat, de vannak olyan tanácsaim, amelyeket jövőre is meg lehet fogadni.
  • a szigetszentmiklósi földön sokkal édesebb és több eper van, mint a pomázin vagy a budakalász-hermészin. fantasztikusan édes. ilyen jó epret... 2 éve ettem utoljára, amikor szintén a szigetszentmiklósiba bicikliztem ki. nincsenek rá szavak
  • megfigyeléseim szerint az az eper finom, aminek a levelei nem túl dúsak, és inkább sárgászöldek, mint sötétzöldek. jobban éri a nap? és másfajta, látszik az alakján, a színén, nemcsak a levelén
  • az aszalt vagy félig aszalt eper persze a legédesebb. ezek puhábbak és fakók, van amelyik szinte fehér
  • aminek kidülled a magja, és nem vörös, hanem piros, az is tuti édes
  • az az eper is mindig édes, aminek a zöldje könnyen lejön, ui az a rész kicsit száraz és felmagasodik
az eperdzsemet szerdán készítettem. 8 körül értem haza, nagynéném segített megpucolni, és kb 4,5 kilóból főztem. ennek 1 részét elpárologtattam, nemtom mennyi maradt. kb. 70 dkg cukrot tettem bele. juuuj, naggyon finom lett.
a friss eperből készült joghurtnak párja nincs.
az eperdzsemet érdemes főzés után max. 2-3 hónapon belül elfogyasztani, ui. nagyon átalakul belül. elveszíti a gyümölcsös frissességét, és szerintem az ízélmény 60 %-ot romlik. olyan karamelles lesz. nemtom meg lehet -e ezt akadályozni valamivel. én citromsavat tettem bele még, de tudom, hogy ez sem elég az örökös frissességhez. meg kell enni az epret, aztán jön a sárgabarack, amivel nincsenek ilyen problémák.

zipzár
tegnap ellátogattam a zipzáros bácsihoz. mertem remélni, hogy még dolgozik. amúgy nem olyan idős, hatvanegynéhányéves lehet.
nem tudtam lelakatolni, mert vmi gubanc van a lakatommal, így az ő javaslatára felvittem gizit a lakásba (magasföldszint). megnézte mi a gond a zipzárakkal, és azt mondja, mivel régóta járok, ad kedvezményt.
közben próbáltam hívni erát, hogy megfelel -e ennyiért a javítás, s amíg foglalt volt, addig dumáltunk. hogy meséljek valamit. látja, biciklizek, ő is biciklizik, érden van telkük, néha a fia is kimegy. van mandulájuk, megkínált vele. meg sportolt ő is annakidején, súlyt emelt.
megtörtént a telefon.
tudok -e most fizetni valamennyit.
-hátö... csak tízezresem van. felváltsam?
-igen. tudod, itt a közelben van 1 bolt, és akkor hoz6nál 3 ilyet is- rámutat a löwenbrau dobozos sörre (mint a régi szép időkben :)
-hát jó.
-a biciklit hagyd itt, majd vigyázok rá. adjak szatyrot?
-nem, köszönöm, viszem a hátizsákomat.
megvettem a szakinak a sört (régebben arany ászokot ivott. lehet most ez az akciós a boltban), és nevetve mentem vissza. leszámoltuk a csökkentett árból a sört, és mondta, hogy szerdán mehetek is a cuccokért.
komoly arc :)

1 megjegyzés:

PZoli írta...

A miklósi eperföldet a vasárnapi ebéd után mi is megjártuk. Tényleg szuperédes, ami ott terem.