2013. február 12., kedd

banánpálinka

spin
tegnap elkezdtem. a recepciósok cukik, minden fasza, de ezt a spinninget hogy lehet élvezni, azt el se tudom képzelni. most már mind1, megvettem a bérletet, kénytelen leszek eljárni...
a zene oké volt, kicsit modernebb, mint múltkor- más oktató tartotta az órát. üvöltött meg minden, de a zene hangosabb volt, és alig értettem, hogy mit mond. így figyeltem a többieket. gyenge vagyok, mint a harmat. azt mondta az elején a csávó, hogy ma felejtsük el a pulzusmérőt. ez pont jól jött, mivel nekem nincs (gábor kölcsönadja majd az övét. a pulzusmérőjét, nem az övét). ráadásul edzés közben (igen, itt mindenki az edzeni kifejezést használja) megállt alattam a spinning gép. nem nyomtam meg a féket meg semmi, fogta magát és leállt. én meg néztem. utána el sem indult. még éppen volt 1 szabad, és akkor a szomszéd tanácsára átültem oda.
most nem rohadtam le annyira, mint először. biztos túl lazára fogtam magam...
utána felkerestem a szaunát, ami zsúfolásig volt emberrel. összeszedtem magam, és betuszkolódtam közéjük. na, ez jól esett. a csontig 6oló meleg. és a fejem színe is visszaalakult normálra. mert tekerés közben ahogy csurgott a fejemről a veríték, éreztem, hogy igencsak ki van száradva a bőröm, csípett nagyon. az orromat is.
szauna után alapos zuhany. nem úgy mint múltkor, hogy hám darabok maradtak rajtam. a hajmosást otthonra hagytam. szerencsére nem lett semmi bajom. mert gyak. csuromvizes fejjel tekertem haza. az öltözőben a páratartalom nem volt olyan magas, mint múltkor, úgyhogy belát6ó időn belül megszáradtam. ja. az öltözködés meg zuhany még 1x annyi időt elvisz, mint a spinning. tehát 17.15-kor elindulok otthonról, és 20.15-re vagyok otthon. egész estés programmá duzzad a dolog...
ha valóban sikerül a spinningtől fogyni, akkor úgy hagyom ott, mint a szél. hát ez a baj, andi: amit nem szeretsz, az nem lehet hasznodra... majd átstruktúrálom az agyam, és akkor jó lesz.

banánpálinka
ez így történt:
béla keresi fattert telefonon. ő nem hívja vissza. én ráteszek 1 lapáttal: biztos hülyéskedik, mit vársz 1 olyan embertől, aki azt füllenti, hogy a pulyka lenyelte a felesége gyémántgyűrűjét, és te képes vagy átkutatni a beleit? :) jaja
telik az idő.
másnap apa mégis visszahívja bélát. vagy béla újra keresi apát.
a zöldségesnél maradt 1 kis banán, kilója 50 forint, szerinted jó pálinka lenne belőle??
fatter hívja a pálinkafőző arcot, aki megnyugtatja, hogy igen, ő már főzött banánpálinkát, kell rá kis cukor meg víz, már 100 forintosat is vittek oda.
fatter visszahívja bélát, hogy oké a buli.
mennyiségekről szó nem esik.
én átmentem szomszédolni, mondtam, hogy akkor nem kínáltatom meg magam, hátha még vezetnem kell, pá.
szomszédolok, szomszédolok, 1 óra múlva megjelenik fatter, hogy megvan a banán, a béla minjárt jön értük. mi az hogy értük?! én is akarok menni! a világ legmurisabb munkájáról én se akarok lemaradni. érted. banánpálinka kelet-európában...
jól van, gyerek, akkor menjünk. elviharzunk.
béláék nem jönnek. újabb telefon.
no, végül is mutter, fatter meg én felkerekedünk, s repesztünk a béláékhoz. ő már az udvarban az utánfutóval, és a nagyobbik fiával hordják le a dobozokat. hogy néz ki 1 1ségcsomag banán? papírdoboz. benne alul lyuggatott papír, azon 1 sor banán.a papír rálóg a banánsorra. majd a következő sor banán jön, ahogy szépen kiadja. és még 1 sor. a gyümölcsök pedig benne 1 nejlonban. majd következik 1 hullámpapír doboztető. tömege kb. 20 kg.
apával bekapcsolódunk a banánhordásba. le kell vinni a pincébe, ahol jó idő van, ugyanis ott helyezkedik el a vegyestüzelésű kazán. a cefrét nálunk a mínuszfokos pajtában nem lehet tartani, ezért béláék pincéje lett a tökéletes tárolóhely. innen már csak fel kell varázsolni a dögnehéz hordókat. no, de ne szaladjak előre.
apa számításai szerint lecipeltünk 700 kg banánt a pinyóba. ezt mind meg kell pucolni. az nettó 500 kg banán lehet.
béla felesége, ilus, hozott gumikesztyűket és késeket. béla pálinkát meg sört, ugyanis ezek segítségével sokkal 6ékonyabb a munka. 1 darabig. tapasztalat...
kialakítjuk a brigádokat, és nekilátunk a banán héjazásnak. én ilussal húzom, a szüleim 1ütt, bél aa teddide-teddoda ember, különösen pálinkatöltögető.
szerintem ilussal nagyon jól dolgozunk, kialakult a rend, hogyan lehet legkisebb erőfeszítéssel a leg6ékonyabban dolgozni. a hordók telnek. nem elég 2, béla hoz még 2t. én csak röhögök, hogy ekkora tré munkát még sose csináltam, ez már kabaréba illő történés. 1x csak béla felkiált: pisti is mennyire élvezné it a munkát. bizony bizony, itt lenne a helye, ki kell szakítani otthonról. ezért máris tárcsázom keresztapámat, volna -e kedve banánt pucolni. hazakocsizok érte, még benyomok 1 fánkot (erről később írok), s viharzunk vissza. a munka továbbra is tetszik, mindenki jókedvűen pörög.
1x csak ilus elhív, hogy menjek fel és segítsek neki. oké. kiderül, hogy a kocsmába kell mennünk, mert elfogyott a sör. irány a kocsma. ott megismerkedek a szomszéddal, aki 2 kis unicumot belediktál ilusba, ezért a kocsmai tartózkodásunk hosszasra sikeredik.
mire hazaérünk, felbomlik a rend, apa jajgat, hogy fáj a dereka, anya meg, hogy fáj a keze. mert apa szétmasszírozza azt a hideg banánt a hordó fölött görnyedve. anya is kézzel nyomkodja, ahelyett, hogy késsel vágná. a banán rendkívül hamar megbarnul meg bepuhul, nem értem, miért szenvednek ilyen módszerekkel, miért nem a józan ész szerint dolgoznak? kezdem elveszíteni a türelmemet. úgy látom, az ivás a munka kárára kezd menni, s 1re idegesebb leszek.
amúgy erős banánillat terjeng a pince környékén. szinte meg-részegítő.
a banánokról pár szót: számunka rejtéyl, hogy a zöldséges miért akart megszabadulni ennyi banántól. azt gondoltuk, rossz állapotban lesznek, és tényleg löttyedt lesz az egész, erre öcsém, olyan szépek, egészségesek meg nagyok voltak, hogy ilyet a legmenőbb zöldségeseknél is ritkán látni. csak bámultunk. ekkora banánokat életemben nem láttam. szóval simán elad6tuk volna a piacon 400-ért.
du 3-tól este 8-ig pucoljuk a banánt. pár kilót félreteszünk megenni meg ilyenek. hát már a végére banánundorom van.
azért nem semmi érzés volt ebből az amúgy drága gyümölcsből leszelni 1-1 karikát, s megenni, a többit pedig hajítani bele a cefrébe.
közben ilus a konyhában megterít, az asztal rogyásig jóféle szalonnával, kolbásszal, zöldségekkel meg kenyérrel. pont erre van szükség a sok édes banán után! fatter meg nem szereti a banánt. micsoda jó munkásember volt ő!

fánk
a farsangi szezonban vagy hol vagyunk, aktuális a fánksütés.
mamával nekiláttunk szombaton, miután felébredtem 10órás álmomból. meglepődtem, hogy ilyen sokat bírtam aludni, holott nem éreztem magam fáradtnak, és a vonaton is aludtam majdnem 2 órát (világosban akartam bámulni a bakonyt, erre veszprémben ébredtem fel. és amúgy is tök mocskosak voltak a vonat ablakai, alig lehetett kilátni. azért 5 őzet csak meg-pillantottam)
amikor mama kórházban volt, akkor tanulta ezt a gyors fánk receptet. nemtom mitől gyorsabb, mint a másik. közkinccsé teszem

1 kg finomliszt
8 dl tej
6 dkg élesztő
4 kanál olvasztott vaj
5 tojássárga
cukor az élesztő felfuttatásához
az élesztőt felfuttatom kevés tejben némi cukor hozzáadásával. amikor már kifutott, akkor a mama nem ideges, mert időben észrevette, és megelőzte futásban az élesztőt: alátett 1 tányérat, s immár a kifutott élesztő után így nem kellett takarítani, csak az olajat sütés után.
a lisztet átszitálom, közepébe lyukat fúrok, ebbe belelöttyintek 1 kis langyos tejet (mama a langyosnál mindig melegebbel dolgozik), belevágom az 5 sárgát, összekeverem csomómentesre. teszek bele 2 csipet sót. ráborítom a maradék meleg tejet, kicsit összekeverem, majd az élesztőt is belekeverem. jól kidagasztom. a tészta meglepően lágy, szinte folyik. ezzel nem kell törődni, s főleg nem lisztet hozzáadni, hanem csak dagasztani, míg nagy buborékokat nem vet a tészta.
ezután lisztezett deszkára borítom, elnyújtom, 4rét hajtom, s pihentetem legalább 5 percig. muszáj, különben nem nyúlik el, bármennyire is képlékeny a tészta.
kinyújtom, 3rét hajtom. pihentetem.
most is nyújtom, csak már nem vékonyra, hanem 2 cm vastagra. és kiszúrom a fánkokat d=6cm szaggatóval. a kis lötyi tésztákat lisztezett felületre rakosgatom. a kiszúrásnál ügyelj arra, hogy minél kevesebb tésztamaradék keletkezzen, ugyanis a másodszorra összegyúrt fánktésztából nem sülnek igazi fánkok, nehezek, tömöttek lesznek.
ezután fél órát pihentetem, majd kiszúrási sorrendben sütöm meg őket forró olajban. nem kell hozzá túl nagy edény, mama lábasa kb. d= 24 cm. fontos, hogy amikor beleteszem a fánkot az olajba, akkor az alja legyen felül. fedőt rá. amikor megsült az 1ik fele, átfordítom óvatosan (nem szúrok bele), s leveszem a fedőt meg a lángot is.
a fánk gyorsan megsül, hálásabb dolog felette strázsálni, mint a rántott hús felett, amit meg a gazdaságos háziasszony amúgy is a sütőben készít el.
szerintem még fél óránál is többet kelhetnek a fánkok, ugyanis volt amelyik olyan szépen megkelt, és sült, hogy a belseje 1 nagy lyuk volt- mint a mai zsömlék. csak éppen ami a zsömlének a hátránya az a fánknak előnye. csodálatos volt. ne sajnáld az időt a fánkkelesztéstől. megéri. nagy íz- és tapintási meg látási élmény ez a fánk. nyami.

Nincsenek megjegyzések: